Városlista
2024. július 21, vasárnap - Dániel

Hírek

2014. Május 06. 08:35, kedd | Helyi
Forrás: MTI/MTI Fotó: Lakatos Péter

Az esztergomi hős tűzoltóra is emlékeztek – kiadvány a hősökről

Az esztergomi hős tűzoltóra is emlékeztek – kiadvány a hősökről

Kövecs Gergő esztergomi tűzoltónak és a katasztrófák elleni védekezés során elhunytaknak állítottak emlékművet a tűzoltónap alkalmából Budapesten, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság székháza előtt hétfőn.

Bakondi György, az OKF főigazgatója hétfőn, az emlékmű leleplezésekor azt hangsúlyozta, hogy a hősi halottak szilárd példát jelentenek a katasztrófavédelem hivatásos állományának és szimbólumok a társadalom számára. A tűzoltó altábornagy úgy vélekedett, hogy az emlékmű hiánypótló jellegű, mert az egyes tűzoltólaktanyákon ugyan kihelyeztek emléktáblákat, de a katasztrófavédelem és a jogelőd szervezetek valamennyi hősi halottjáról eddig nem lehetett egy helyen megemlékezni. Végül Bakondi György kifejezte azt a reményét, hogy a hősi halottakra örök példaként tekintenek a felnövekvő tűzoltónemzedékek.

A három keresztet formázó márványtömböt megáldotta Kótai Róbert, a Honvédelmi Minisztérium katolikus tábori püspökségének tábori lelkésze és Jákob János protestáns tábori püspök. Az emlékművön a "Hőseink" felirat alatt a következő evangéliumi idézet olvasható:

Nincsen senkiben nagyobb szeretet annál, mintha valaki életét adja az ő barátaiért”.

A megemlékezés végén Bakondi Györgyön kívül megkoszorúzta az emlékművet többek között Dobson Tibor, a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke, Endrődi István, a Magyar Polgári Védelmi Szövetség elnöke, a Magyar Honvédség nevében pedig Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke.

Az ünnepségen bemutatták azt a 46 oldalas kötetet, amelyet az emlékmű felavatásával egy időben jelentetett meg az OKF, a kiadvány 1861-től kezdődően 124 hősi halott történetét dolgozza fel. Az első dokumentált hősi halott Beregszászi Sándor debreceni diáktűzoltó, aki 1861. augusztus 24-én áldozta fel az életét egy tűz oltásakor. Az utolsó pedig a kötetben Kövecs Gergő esztergomi tűzoltó, aki 2013. november 1-jén vesztette életét a Rám-szakadékban egy sérült mentése közben.

Az ünnepség végén Bakondi György a kötet egy-egy példányát átadta azon hősök családtagjainak, akik megjelentek a megemlékezésen.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 10:14, kedd | Helyi

Magyar Nagydíj

Motoros mentő és autómentő is szolgálatban lesz a hétvégén az M3-as autópályán

2024. Június 25. 13:36, kedd | Helyi

ELTŰNT HOLTSÁG AMINA MIRIAM

Eltűnés miatt keresi a Komáromi Rendőrkapitányság a 14 éves lányt.

2024. Június 21. 22:26, péntek | Helyi

Látványos tudományos műsorral készül a Richter a Múzeumok Éjszakájára

Június 22-én, szombaton a Múzeumok Éjszakáján a Duna Múzeumban lélegzetelállító tudományos show-t mutat be az esztergomi rendezvény támogatója, a Richter Gedeon Nyrt.