Városlista
2023. november 30, csütörtök - András, Andor

Hírek

2020. Március 05. 11:42, csütörtök | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu - Fotó: archívum/vkesztergom.hu

Az esztergomi régész továbbra is a háború sújtotta Szíriában kutat

Az esztergomi régész továbbra is a háború sújtotta Szíriában kutat

Major Balázs, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem oktatója és régésze nem hagyta el a háború sújtotta Szíriát, csapatával folytatta a középkori emlékek feltárását. A kutató exkluzív interjúban mesélt a Vasárnap.hu-nak.

„A szíriai háború elképesztő pusztulást és nyomort okozott ezen a korábban békés vidéken, és természetesen a rombolás a régészeti lelőhelyeket, emlékeket sem kímélte. A külföldi missziók 2011 végéig mind elhagyták az országot, és ezután hamarosan megkezdődött az ikonikus műemlékek tudatos pusztítása. Ilyen volt például Palmyra legkiemelkedőbb emlékeinek felrobbantása. Emellett egyelőre fel sem lehet mérni, milyen pusztítást okozott az, hogy a kormány fennhatósága alól kikerült területek nagy részén megindult a szisztematikus fosztogatás. Eddig nem ismert lelőhelyek tűntek el örökre, és a határokon vagy külföldön elfogott csempészáruk alapján csak halvány elképzeléseink lehetnek arról, hogy milyen mennyiségű régészeti lelet került ki Szíriából. A szíriai kollégák a háború kezdete óta heroikus munkával mentették az értékeket, nagy megtiszteltetés, ha mi ebben segíteni tudtunk. Mivel a barátainkat és a kinti hallgatóinkat sohasem hagyjuk el, természetes volt, hogy maradunk” – nyilatkozta a lapnak a minap az esztergomi Major Balázs.

Teljes cikk a vasarnap.hu oldalon olvasható ITT!

Korábbi cikkek:

Továbbra is háborús zónában a titkok nyomában az esztergomi régész

Európa-díjas lett az esztergomi régész-tanszékvezető

Kitüntették Szíriában az esztergomi régészt

Margat vára

Ezek érdekelhetnek még

2023. November 21. 09:05, kedd | Helyi

MÁR AZNAP LEBUKOTT

Egy férfi elveszítette a pénztárcáját, de még előtte, útközben találkozott a későbbi elkövetővel. Pár óra múlva minden kiderült, a dorogi rendőrök kihallgatták a tettest.

2023. Október 30. 11:27, hétfő | Helyi

Tűzoltás is szerepelt a dorogi Richter nyílt napi programjában

Több mint harmincan vettek részt a Richter Gedeon Nyrt. Dorogi Fióktelepének Környezetvédelmi és Iparbiztonsági nyílt napján október 17-én.

2023. Október 25. 11:48, szerda | Helyi

Kémiatanárok példaértékű munkáját ismerte el a Richter

Idén is átadták a Magyar Kémiaoktatásért díjakat.

2023. Október 24. 12:04, kedd | Helyi

Elektromos gokartokkal száguldozhatunk novembertől Esztergomban

Egyben bővítve is a város turisztikai programjainak kínálatát az autóversenyzés világát megjelenítve nyílik meg novemberben az elektromos gokartpálya Esztergomban. A hírt maga a működtető tette közzé a Facebookon.