Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2021. Augusztus 19. 19:05, csütörtök | Helyi
Forrás: Szent Anna hittantábor/ Meszes Zsófia

Az igaz ember útja - Szent Anna városi plébániai hittantábor 2021.

Az igaz ember útja - Szent Anna városi plébániai hittantábor 2021.

Az idei évben hagyományos módon került megszervezésre az Esztergom Városi Plébánia által szervezett hittantábor, augusztus 9. és 13. között.

Helyszínnek, egy csodás, dunakanyari községet, Leányfalut választottunk. Egyházközségünkből Szalma Balázzsal és Várszegi Balázzsal szerveztük meg a tábort.
Örömünkre szolgált, hogy a város katolikus iskoláiból jelentkeztek gyermekek, sőt a környék településeiről is több táborozó érkezett.


A felgyorsult világban olykor nehéz az igaz, becsületes utat követni, azon járni. Szent József év kapcsán úgy gondoltuk, hogy a jó út megismerésére szüksége van mindannyiunknak. Éppen ezért, táborunk témája: „Az igaz ember útjának megismerése” volt. A hét során számtalan közösségi játék, akadályverseny, tábori posta, angyalkázás, lelki feltöltődés, elcsendesedés színesítette a napjainkat.

Emellett minden napunk izgalmas programok sokaságával telt el.
Hétfői napon felfedeztük a falut, elfoglaltuk szállásunkat és egy nagyon jó hangulatú tábortűzzel zártuk táborunk első napját.

Lelki percekben Szent Józsefet, mint munkás szentet ismertük meg. Kedden felfedeztük a közeli erdőket. Túránk egészen a Vörös-kőig vezetett, ahol csodaszép kilátás fogadott bennünket. A kirándulás során egy különleges szabadtéri szentmisén vehettünk részt. Pihenésképpen számháborúval töltöttük az időt. Ezen a napon angyalkáztunk a gyerekekkel. Öröm volt látni, ahogy a kihúzott személynek igyekeznek segíteni az út során, vagy éppen beszélgetéssel, kedves szavakkal járnak a kedvébe társaiknak, mint „angyalkák”. Ekkor Józsefet, mint erős szentet ismertük meg. Fárasztó napunkat egy kertmozival zártuk.
Szerdai napot a szálláshelyen töltöttük. Hatalmas udvaron forgószínpadban különböző állomásokon vehettek részt a gyerekek.

Kézműveskedéssel, vizes játékokkal, szabadjátékkal, akadályversennyel, társasjátékkal telt el a nap.

A napi lelki percekben az elcsendesedésé volt a főszerep. Mindenkinek lehetősége volt 5 percre elvonulni egy csendes, szabadtéri sarokba. Szívet melengető érzés volt, hogy minden gyerkőc, akár a legnagyobb játék közepette is ment és elcsendesedett néhány perc erejéig. Ez a nap, a gyerekek által nagyon várt bátorságpróbával zárult. Mindannyian nagyon bátran, ügyesen vették a sötét erdőben felállított pálya akadályait. Csütörtökön a várva várt strandra vettük az irányt. Napindítóban Józsefet, mint erényes szentet ismertük meg. Ezen a napon a jelszavunk: „Egy mindenkiért, mindenki egyért!” volt. Maradéktalanul minden táborozó ezt betartotta, figyeltek egymásra kicsik-nagyok. Fáradtan, de teli élménnyel tértünk vissza a szállásra, ahol már készültünk is az esti tábortűzhöz.

Örömmel vettek részt a gyerekek a fa vágásában, tűz megrakásában is. Vidám énekek, játékok mellett, pillecukor sütésével színesítettük a záró tábortüzet.
Táborunk utolsó napján, pénteken lelki útravalóul Józsefet az apai oldaláról ismertük meg.

Természetesen a táborozók számára a szent közbenjárását a gyermekség erényeinek megtalálására, kamatoztatására kértük. Lelki feltöltődés, pakolás után Visegrádra utaztunk. A palotában részt vettünk egy Vásári komédia c. előadáson, majd tárlatvezető segítségével megismertük a palotát.
Sok érdekességet tudhattunk meg. Délután a játszóparkban játszottak a táborozók.

Hazafele rengeteg élménnyel gazdagodva szálltunk fel a hajóra, amivel Esztergomba érkeztünk.

Meszes Zsófia

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.