Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2017. Január 24. 11:06, kedd | Helyi
Forrás: InfoEsztergom.hu

Az igazat mondd, ne csak a valódit - Így ünnepelte A magyar kultúra napját Esztergom

Az igazat mondd, ne csak a valódit - Így ünnepelte A magyar kultúra napját Esztergom

Az esztergomi önkormányzat által szervezett, a tanítóképző főiskola nagytermében megtartott „Az igazat mondd, ne csak a valódit” című Eperjes Károly esttel tisztelgett Esztergom január 22-én A magyar kultúra előtt.

Minden év január 22-én, a Magyar Kultúra Napjával arra emlékeznek a Kárpát-medencében, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban befejezte a Himnuszt. A nemzeti imádság ünnepén kívánni se lehetett volna avatottabb, alkalmasabb embert, mint a keresztény hitét előadóművészetével ötvöző Eperjes Károly színművészt, akinek hármas tagolású előadását Négyessy Katalin gordonkaművész rövid zenei átkötései fűztek össze.

A főiskola nagytermében megtartott előadás köszöntőjében Romanek Etelka polgármester egyebek közt a következőket mondta:
„Ezer esztendővel ezelőtt Szent István királyunk sorsfordító döntésével – a koronázással – a keresztény Európa irányába jelöltetett ki a magyarság útja. Egy évezred itt Európában, amióta a világ – figyel ránk! Egy évezred, amióta küszködve, vigyázva építjük magunkat. Beszívjuk és kileheljük Európa, a világ kultúráját, és vigyázunk azokra az értékekre, amelyeket magunkkal hoztunk. Megosztjuk megosztható tudásunkat a világgal, még ha a világ nem is érti mindig, hogy mit jelent és mit mond nekünk Balassi, Csokonai, Ady, József Attila, s talán csak sejti, hogy mit jelent és mit mond Bartók és Kodály” – fejtette ki a polgármester.

Eperjes Károly Latinovits Zoltántól és Mensáros Lászlótól „örökölt” hitvalló, költői estet tartott, egy olyan mélységeket és magasságokat érintő alkalmat, melyre teljes joggal mondhatjuk: istentisztelet volt. Hiszen nemcsak a huszadik század legnagyobb magyar költőinek – Adynak, József Attilának, Pilinszkynek, Nagy Lászlónak, Babitsnak – művei hangzottak el, hanem azok teljes és a keresztény hitélet szempontjából való elemzését, értelmezését is megkapta a közönség.

„Eperjes Károly lehengerlő, rendkívül szuggesztív színpadi egyénisége, keresztény bizonyságtétele révén legszemélyesebb, legbensőbb lelkületét tárta fel. Magyarokról, magyarságról, Mária országáról, Kárpát-medencei magyar misszióról, magas- és népi, sőt valláskultúráról épp úgy szó volt előadásában, mint irodalomtörténeti epizódokról, színház- és előadóművészeti tapasztalatokról, legendákról. Eperjes Károly estje révén újra értelmezhettük magyarságunk és benne esztergomi létünk keresztény jelentőségét, hitünk magvát, Krisztushoz való ragaszkodását” – tette hozzá Romanek Etelka.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.