Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2021. Március 22. 06:18, hétfő | Helyi

Az InfoEsztergom is gyűjtött szemetet a víz világnapja alkalmából

Az InfoEsztergom is gyűjtött szemetet a víz világnapja alkalmából

Szerkesztőségünk munkatársai is felfigyeltek az Érted tettem Duna c. csoport kezdeményezésére, ahol arra kértek minden környezetét szerető embert, hogy tegyenek valamit, amivel hozzájárulhatnak folyónk tisztaságához.

Az egyik közösségi portálon lévő csoport intézett felhívást a mai viz világnapja alkalmából a környéken élő környezettudatos emberekhez, hogy a világnap alkalmából a március 20-21-i hétvégén kézzelfoghatóan is tegyen a környezetéért. Arra kérte az embereket, ha módjukban áll, egyénileg vagy a családdal a lakókörnyezetük közelében, vagy a Duna mentén akár csak pár darab, akár több zsák szemetet összegyűjteni, akkor tegyék azt meg.

A felhívásban az állt, hogy aki tudja az otthon helyezze a szemétgyűjtőbe a hulladékot, aki nagyobb mennyiséget szedett össze és mésképp nem tudja megoldani, az az esztergomi gátőrháznál, egy kijelölt helyen tegye le a hulladékot, melynek elszállításáról a vízügy gondoskodik majd.

Az InfoEsztergom munkatársai felhívást olvasva eldöntötték, hogy részt vesznek az akcióban. A tegnapi napon a Duna-part szentgyörgymezei szakaszán járt több munkatársunk, ahol több zsákot hulladéktól szabadították meg a mederszakaszt. Elképedve tapasztalták, hogy mindent dobnak ki felelőtlenül. Találtak többek között bőröndöt, vezetékes telefont, női fehérneműt, pezsgős üveget, joghurtos dobozt, rengeteg sörösdobozt, hurkatöltőt, autó alkatrészeket. Az összegyűjtött hulladékot munkatársaink a gátőrháznál adták le a megjelölt helyen.

Köszönet a felhívásért az Érted tettem Duna csoportnak, az elszállításért pedig az ÉDUVIZIG munkatársainak.

A Március 22-i, víz világnapjának célja, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy mennyire fontos a tiszta és elérhető ivóvíz. A környezetszennyezés és éghajlatváltozás következtében a bolygónkon rendelkezésre álló érdesvízkészlet egyre csökken, a vízhez való hozzájutásban sok ember korlátozott.

A világnapról1992-ben döntött az ENSZ közgyűlés és először 1993-ban tartották meg.Minden esztendőben új mottóval kerül megrendezésre. Volt amikor a szennyvíz mennyiségének csökkentése és újrafelhasználása került fókuszba, volt olyan esztendő, amikor a vízes élőhelyek természetes egyensúlyának fontosságára hívta fel a figyelmet, a tavalyi szlogen pedig a víi és klímaváltozás volt, ami arra kívánt rámutatni, hogy a víz hatékony felhasználása mekkora szerepet játszik az üvegházhatás mértékénak csökkentésében.Idén az esemény mottója: A víz érték! Becsüld meg! Számodra is fontos a víz? Neked is van szereped, itt az idő, tedd meg, amit tudsz!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.