Városlista
2024. május 23, csütörtök - Dezső

Hírek

2011. November 16. 14:20, szerda | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Az orrból kiderül, hogy Alzheimer-kóros-e

Az orrból kiderül, hogy Alzheimer-kóros-e

Évekkel az első tünet megjelenése előtt felismerhető az orrban az Alzheimer-kór a Darmstadti Egyetem kutatói által kifejlesztett új módszer segítségével.

A korai felismerést az orr nyálkahártyáján kialakuló fehérjelerakódások teszik lehetővé. Mivel az orrbéli változások összefüggésben vannak az Alzheimerre jellemző agyi lerakódásokkal, a vizsgálat segítségével a betegség stádiuma is megállapítható. „Eddig csupán az volt ismert, hogy a káros lerakódások nemcsak az agyban, hanem a szem idegsejtjeiben is megmutatkoznak. Ezért a retinaszkennerrel végzett vizsgálatokat preferálták: a szem lerakódásainak fluoreszkáló részecskéi láthatóvá váltak az orvosok számára” – magyarázta Boris Schmidt, a Clemens Schöpf Intézet munkatársa.

Az orrvizsgálat előnye, hogy sokkal egyszerűbb, és nem jár kellemetlenségekkel a páciens számára. A szűrővizsgálatokon a szükséges színezőanyagot tabletta vagy orrspray formájában is a szervezetbe juttathatják, majd fényendoszkóp segítségével ellenőrizhetők a lerakódások.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 23. 18:28, csütörtök | Belföld

Comic Con őrület Budapesten: Rekordszámú rajongó ünnepelte a popkultúrát

Óriási sikerrel zárult a hétvégi Budapest Mastercard Comic Con, amelyre minden eddiginél többen voltak kíváncsiak. A kétnapos eseménysorozaton 25.756 látogató vett részt, amely a tavalyi látógatószám közel kétszerese.

2024. Május 23. 18:01, csütörtök | Belföld

Újraválasztották a 12 éve hivatalban lévő IPOSZ elnököt, Németh Lászlót

Az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) ma tartotta meg XLII. Tisztújító Közgyűlését, ahol titkos szavazás keretében döntöttek a következő tisztségviselőkről.

2024. Május 23. 15:23, csütörtök | Belföld

Szijjártó Péter: Magyarország jól példázza, hogy milyen előnyökkel jár a kelet-nyugati együttműködés

Magyarország kiváló példája annak, hogy milyen előnyökkel jár a Kelet és Nyugat közti együttműködés, és hazánk ebben a folyamatban a jövőben is szeretne az élen járni

2024. Május 22. 14:03, szerda | Belföld

Robbanás történt Tapolcán, egy társasházi lakásban, az épületet kiürítették

Gázrobbanás történt szerda délelőtt egy tapolcai lakásban. Egy embert kórházba vittek, az épületet, az úgynevezett Y-házak egyikét, kiürítették - tájékoztatta a Veszprém Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivője a