Városlista
2022. május 17, kedd - Paszkál

Hírek

2021. Augusztus 20. 17:14, péntek | Helyi

Az új kenyér ünnepe – kenyérszegés Szentgyörgymezőn

Az új kenyér  ünnepe – kenyérszegés Szentgyörgymezőn

Augusztus 20-a Szent István és az államalapítás ünnepe, az ország születésnapja, valamint az új kenyér ünnepe.

Ez a nap egyúttal a magyar katolikus egyház egyik főünnepe, amely az államalapító István király 1083. augusztus 20-i szentté avatásától kezdve jelen van a magyar történelemben.

Szerte az országban, így Esztergomban is hagyománya van az augusztus 20-i ünnep alatt az új kenyér megszegésének. Mint minden évben idén is Szentgyörgymezőn, az Olvasókörben került erre sor a Kerbarátkör szervezésében.
Helyi szokás szerint az első, új kenyeret mindig a város első embere szegi meg. Ma sem volt ez másképp.

Esztergomban augusztus 20-án, délelőtt a Szentgyörgymezői Olvasókör udvarán előbb az Esztergomban működő történelmi egyházak papjai és lelkésze megáldották az új kenyeret, majd Hernádi Ádám polgármester hagyományos módon elvégezte a kenyérszelést, három keresztet karcolva a kenyér héjába egy jókora, éles késsel a vállára terített lenvászon konyharuha felett.


A kenyérszegést követően a Kertbarátkör tagjai mutatták be terményeiket és hirdettek eredményt az országos Legszebb Konyhakert-verseny helyi nevezői között.

Miért lett augusztus 20-a az új kenyér ünnepe? A hagyomány szerint aratás után Szent István-napra sütötték az új búzából készült első kenyeret. A középkorban ennél majdnem egy hónappal korábban, július 15-én, tartották országszerte az aratóünnepet, amikor a gabona betakarítása ténylegesen véget ért, és csak a XIX. század elejétől ünnepeljük az „új kenyeret”, amely az életet, a hazát jelképezi augusztus 20-án.
1818. augusztus 20-án történt ugyanis, hogy Ferenc császár lehetővé tette Szent István kézereklyéjének ünnepélyes körbevitelét a budai utcákon. A Szent Jobb körmenet azóta is szerves része az augusztusi ünnepi programoknak. Egyes elméletek szerint ez az a dátum, amelyhez csatlakozott az aratás végét és az életet szimbolizáló kenyér ünneplése is. A kenyér emblematikus elemként az ünnep részévé lett és egyúttal az államság jelképévé is vált.

Borítókép: Hernádi Ádám Facebook

Ezek érdekelhetnek még

2022. Május 16. 10:08, hétfő | Helyi

sCompany ACOUSTIC KONCERT @ Kali

Cégünk alapkőletétele nagyjából a 2019 első felére tehető.

2022. Május 16. 09:58, hétfő | Helyi

Hulladékgyűjtő napok Esztergomban

2022. Május 16. 09:52, hétfő | Helyi

Eltűnés miatt keresik Szegvári Erinát

A Komáromi Rendőrkapitányság az esztergomi születésű fiatal lány eltűnése kapcsán a lakosság segítségét kéri.

2022. Május 16. 09:48, hétfő | Helyi

Óriási föld alatti városra bukkantak Törökországban

Az ősi komplexumban akár 60-70 ezer ember is élhetett.