Városlista
2022. november 30, szerda - András, Andor

Hírek

2021. Augusztus 20. 17:14, péntek | Helyi

Az új kenyér ünnepe – kenyérszegés Szentgyörgymezőn

Az új kenyér  ünnepe – kenyérszegés Szentgyörgymezőn

Augusztus 20-a Szent István és az államalapítás ünnepe, az ország születésnapja, valamint az új kenyér ünnepe.

Ez a nap egyúttal a magyar katolikus egyház egyik főünnepe, amely az államalapító István király 1083. augusztus 20-i szentté avatásától kezdve jelen van a magyar történelemben.

Szerte az országban, így Esztergomban is hagyománya van az augusztus 20-i ünnep alatt az új kenyér megszegésének. Mint minden évben idén is Szentgyörgymezőn, az Olvasókörben került erre sor a Kerbarátkör szervezésében.
Helyi szokás szerint az első, új kenyeret mindig a város első embere szegi meg. Ma sem volt ez másképp.

Esztergomban augusztus 20-án, délelőtt a Szentgyörgymezői Olvasókör udvarán előbb az Esztergomban működő történelmi egyházak papjai és lelkésze megáldották az új kenyeret, majd Hernádi Ádám polgármester hagyományos módon elvégezte a kenyérszelést, három keresztet karcolva a kenyér héjába egy jókora, éles késsel a vállára terített lenvászon konyharuha felett.


A kenyérszegést követően a Kertbarátkör tagjai mutatták be terményeiket és hirdettek eredményt az országos Legszebb Konyhakert-verseny helyi nevezői között.

Miért lett augusztus 20-a az új kenyér ünnepe? A hagyomány szerint aratás után Szent István-napra sütötték az új búzából készült első kenyeret. A középkorban ennél majdnem egy hónappal korábban, július 15-én, tartották országszerte az aratóünnepet, amikor a gabona betakarítása ténylegesen véget ért, és csak a XIX. század elejétől ünnepeljük az „új kenyeret”, amely az életet, a hazát jelképezi augusztus 20-án.
1818. augusztus 20-án történt ugyanis, hogy Ferenc császár lehetővé tette Szent István kézereklyéjének ünnepélyes körbevitelét a budai utcákon. A Szent Jobb körmenet azóta is szerves része az augusztusi ünnepi programoknak. Egyes elméletek szerint ez az a dátum, amelyhez csatlakozott az aratás végét és az életet szimbolizáló kenyér ünneplése is. A kenyér emblematikus elemként az ünnep részévé lett és egyúttal az államság jelképévé is vált.

Borítókép: Hernádi Ádám Facebook

Ezek érdekelhetnek még

2022. November 28. 09:54, hétfő | Helyi

IDÉN IS MEGNYÍLIK A MŰVÉSZET ESZTERGOMÉRT ADVENTI KIÁLLÍTÁS ÉS VÁSÁR

2022. december 3-án (szombaton), 18:00 órakor nyitja meg az Eurohíd Alapítvány szokásos évi adventi kiállítását X. Művészet Esztergomért címmel a Kapcsolatok Házában, 34 művész részvételével.

2022. November 28. 09:48, hétfő | Helyi

Alapítványokat is támogat a Richter a térségben

Dorogon és környékén évek óta támogat alapítványokat a Richter Gedeon Nyrt. – erről beszélgettünk Garai Zoltánnal, a dorogi gyáregység főmérnökével.

2022. November 25. 16:14, péntek | Helyi

SZOBATÁRSÁTÓL LOPOTT

A 30 éves férfi egy esztergomi munkásszállón lopta meg a sértettet. Az esztergomi rendőrök befejezték az ügy vizsgálatát.

2022. November 21. 13:41, hétfő | Helyi

Esztergomi Adventi Vásár

Az ünnepi hangulatra vágyó közönséget az idei évben visszafogottabb, ám meghitt és különleges adventi programokkal várják az esztergomi Széchenyi téren.