Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2021. Szeptember 30. 06:00, csütörtök | Külföld
Forrás: mti - fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Babis: Magyarországnak köszönhető, hogy Csehországban nincsenek illegális bevándorlók

Babis: Magyarországnak köszönhető, hogy Csehországban nincsenek illegális bevándorlók

Magyarországnak köszönhető, hogy Csehországban ma nincsenek illegális bevándorlók - jelentette ki Andrej Babis cseh miniszterelnök Orbán Viktorral tartott sajtótájékoztatóján szerdán a csehországi Ústí nad Labemben.

"Az illegális migráció rendkívül súlyos probléma" - mondta a cseh kormányfő. Bírálóan szólt arról, hogy a cseh sajtó manapság nemigen foglalkozik ezzel a témával, pedig a gondok nem múltak el. "Néhány éve, 2015-ben Magyarország volt az egyedüli uniós állam, amely megvédte a schengeni határokat. Hála az akkor épített magyar kerítésnek, Csehországnak ma nincs problémája az illegális migrációval" - szögezte le Andrej Babis.

Cseh-magyar, illetve közös visegrádi négyes sikernek minősítette, hogy az Európai Tanács egyik korábbi ülésén sikerült elérni, hogy a kötelező migránskvóták témája véglegesen lekerüljön az Európai Unió napirendjéről.

Andrej Babis újságírók előtt ismételten köszönetet mondott Magyarországnak, hogy a koronavírus-járvány idején segítséget nyújtott Csehországnak, egyebek között lélegeztetőgépeket ajándékozott, illetve vakcinákat adott kölcsön a cseheknek.

A cseh kormányfő szerint a mostani cseh-magyar tárgyalások középpontjában szintén a gazdasági témák álltak, de szóba került az illegális migráció és a pandémia leküzdésének a problémája is. Andrej Babis hangsúlyozta, hogy nagyon jónak és sikeresnek tartja a cseh-magyar gazdasági együttműködést, és személyesen is nagyon szorosan együttműködik Orbán Viktorral az Európai Tanács ülésein, illetve a V4-ek keretében.



Orbán Viktor mostani csehországi látogatása "megerősítése a két ország és a két kormányfő jó együttműködésének, ami Brüsszelben is már eredményt hozott" - hangsúlyozta Babis.

A sajtótájékoztató után Orbán Viktor részt vett a kormányzó centrista ANO mozgalomnak az Ústí nad Labem-i városi színházban tartott választási gyűlésén. Andrej Babis, az ANO elnöke képviselőjelöltként az Ústí régióban indul az október 8-ára és 9-re kiírt parlamenti választáson.

A magyar miniszterelnököt az esti órákban Milos Zeman cseh államfő is fogadja a Lány-kastélyban, amely a cseh elnökök vidéki rezidenciája.

A magyar kormányfőt Prágában és Ústí nad Labemben is mintegy 10-15 tüntető várta, akik transzparenseken bírálták politikáját.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.