Városlista
2022. október 5, szerda - Aurél

Hírek

2012. Április 21. 07:11, szombat | Belföld
Forrás: mno / MTI

Bajba sodorják a magyar epret

Bajba sodorják a magyar epret

A magyar, így a már most is kapható fűtött fóliás eper piaci kedveltségével élnek vissza azok a kereskedők, akik a külföldi gyümölcsöt magyar eredetűként tüntetik fel s hozzák forgalomba.

A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) szerint mindez zavarokat okozott a piacon és a vásárlók között.

A belföldi termelésnek a fűtött fóliás termelés 0,5-1 százalékát adja, ami viszonylag korán megjelenik a piacon. Mivel ennek jobb az íze, mint az importált, például spanyol és görög eperé, több kereskedő arra használta ki az alkalmat, hogy a nagy mennyiségben beérkező külföldi gyümölcs egy részét is belföldiként tüntesse fel, illetve forgalmazza.

Mártonffy Béla, a FruitVeb elnöke az MTI-nek elmondta, Magyarországon mintegy 500-550 hektáron termesztenek földiepret, évente, az időjárástól függően 6-7 ezer tonna szamóca terem. Ennek mintegy 90 százalékát belföldön fogyasztják el. A termelők évente 3-4 milliárd forintnyi értékű árut állítanak elő a becslések szerint.

Hozzátette: az adatok pontosítására azért volt szükség, mert a fűtött fóliás termelők kifogásolták azt, hogy az átcsomagolásra jó szándékúan figyelmeztető minapi felhívásban nem említették meg a szegmens termelését, s az általuk termelt mennyiséget figyelmen kívül hagyták.

A magyar földieper a következő hetekben nagyobb mennyiségben kerül a piacokra, mivel megkezdődik a főszezon. Május elejétől termőre fordulnak az úgynevezett hideghajtatott, valamint május közepétől a szabadföldi szamócaültetvények is. Az e területről származó gyümölcsök már folyamatosan magyar kínálatként jelennek meg. A belföldi szamóca főszezonja június végéig tart.

A FruitVeB vezetője jelezte: a húsvéti fagyok a szabadföldi eperültetvényekben is kárt tettek, ami hatással lehet a magyar kínálatra. Felhívta a figyelmet arra, hogy a fogyasztók fokozottan figyeljenek a vásárolt áruk származási helyére.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2022. Október 05. 13:46, szerda | Belföld

Gyengül a forint, emelkedik az olajár- és a gázár

Hétfőn napközben gyengült a forint a főbb devizákkal szemben, miközben emelkedett a kőolaj és a földgáz jegyzése.

2022. Október 05. 13:41, szerda | Belföld

Rendkívüli, százezer forintos rezsitámogatást fizet minden dolgozójának a Mészáros Csoport

A dolgozói iránt érzett felelősségből minimum nettó százezer forintos rezsitámogatást fizet minden munkavállalójának a Mészáros Csoport.

2022. Október 05. 13:34, szerda | Belföld

Idős, beteg édesanyja megölése miatt emeltek vádat egy hatvani férfi ellen

Idős, beteg édesanyja megölése miatt emelt vádat a Heves Megyei Főügyészség egy hatvani férfi ellen - közölte a szervezet sajtószóvivője

2022. Október 05. 11:06, szerda | Belföld

Tanulságos videó arról, hogyan dolgoznak a trükkös csalók

A bank ügyintézőjének adta ki magát egy csaló, aki az ügyfél bankkártyájának adatait akarta megszerezni.