Városlista
2024. június 16, vasárnap - Jusztin

Hírek

2012. Július 16. 09:55, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Belga lap: az iraki Bászrában többszörösére nőtt a rákos megbetegedések száma

Belga lap: az iraki Bászrában többszörösére nőtt a rákos megbetegedések száma

Kilenc évvel az amerikaiak iraki inváziója után Bászrában megháromszorozódott a rákos megbetegedések száma. Nincsenek hatásos kezelések, nem indult vizsgálat a jelenség okainak megállapítására, és az orvosoknak megtiltják, hogy beszéljenek róla - írja a belga De Standaard napilap hétfői internetes kiadása.

A lap idézi Jenan Gálib Haszánt, a bászrai rákközpont vezetőjét, aki elsőként fordult a nyilvánossághoz a megbetegedések számának állandó, aggasztó megugrása miatt. Az orvos arról számolt be, hogy minden hónapban 10-12 új rákos esetet jelentenek a gyermekek körében, továbbá feltűnően sok a súlyos rendellenességgel születő csecsemő.
A hatóságok nem indítanak vizsgálatot, így nehéz felderíteni az okokat. Mivel különösen sok a leukémiában és csontvelőrákban megbetegedettek száma, radioaktív sugárzásra gyanakszanak, amit összefüggésbe hoznak azzal, hogy Bászrára alacsony dúsítású fokú uránt tartalmazó bombákat dobtak le.
Tudományosan nem bizonyított, hogy ez a fajta uránium rákot okozhat. Ugyanakkor már 2003-ban is figyelmeztették az amerikai katonákat, hogy kerüljék a bombázott helyszíneket. Bászrában sok a kilőtt, elhagyott páncélos, különösen a szegények lakta környékeken található nagy számú roncs.
Dzsavad al-Ali gyermekorvos - aki ugyancsak rákspecialista - a belga lapnak elmondta: a kórház vezetése tiltja, hogy nyilatkozzanak a rákos megbetegedésekről. Amennyiben kimutatnák, hogy az alacsony dúsítású urániumot tartalmazó páncélzat rákkeltő, akkor felmerülhet a britek és amerikaiak felelőssége, és kártérítést követelhetnek tőlük. Az orvos szerint a bagdadi vezetés ezt ugyanakkor el akarja kerülni, érdeke ugyanis a jó viszony fenntartása.
Huszám Szalih gyerekorvos a pontos adatok hiányára utalt. A kórházak ismerik ugyan saját pácienseik adatait, de a statisztikákat nem összesítik, és "még azt sem tudják, mennyi Bászra lakossága". Szalih felhívta a figyelmet a fogyatékos újszülöttek számának növekedésére, és úgy vélte: a hatóságokat ez még a rákos betegségeknél is kevésbé izgatja. A következmény: sok orvos távozott, vannak, akik a kilátástalan helyzet miatt Iraknak is hátat fordítanak.
http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20120715_00223782

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 14. 07:26, péntek | Külföld

Jens Stoltenberg: a NATO-nak hosszú távú támogatást kell biztosítania Kijevnek

Az észak-atlanti szövetségnek kiszámíthatóságot kell biztosítania Kijev számára azzal, hogy azonnali és hosszútávú támogatás mellett kötelezi el magát úgy a katonai, mint a pénzügyi támogatás terén

2024. Június 12. 09:14, szerda | Külföld

Putyin: Moszkva üdvözli Ankara érdeklődését a BRICS iránt

Oroszország üdvözli Törökország érdeklődését a BRICS munkája iránt, és támogatni fogja Ankara törekvését a közös feladatok megoldására

2024. Június 07. 07:14, péntek | Külföld

Macron: Franciaország vadászrepülőket ad át Ukrajnának

Franciaország Mirage 2000-5 típusú vadászrepülőket szállít Ukrajnának, hogy támogassa az Oroszország elleni háborúban - jelentette be Emmanuel Macron francia elnök csütörtök este.

2024. Június 06. 09:26, csütörtök | Külföld

Csehországban összeütközött két vonat, négyen meghaltak, többen megsérültek

Négyen meghaltak és húszan megsebesültek a kelet-csehországi Pardubicében, ahol szerdán röviddel éjfél előtt összeütközött egy személyszállító gyorsvonat és egy tehervonat - jelentette a közszolgálati cseh hírtelevízió.