Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2021. Szeptember 05. 17:07, vasárnap | Belföld
Forrás: mti/fotó: MTI/Soós Lajos

Bemutatkozott az idei Magyarország 365 fotópályázat zsűrije

Bemutatkozott az idei Magyarország 365 fotópályázat zsűrije

Bemutatkozott vasárnap Budapesten a magyar kormány által idén is elindított Magyarország 365 fotópályázat zsűrije, amely amatőr és hivatásos fotósoknak a hazáról és a hazaszeretetről szóló pályaműveit várja

természet és táj, épített és tárgyi örökség, valamint életképek kategóriában.

Kaiser Ottó fotográfus, a zsűri elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, a szakmai testület munkájában idén is részt vesz Keleti Éva Kossuth-díjas fotográfus, Haris László fotóművész, érdemes művész, a Magyar Művészeti Akadémia elnökségi tagja, továbbá Potyó Imre környezetkutató, természetfotós, a 2020-as pályázat díjazottja, valamint a portré-, riport és eseményfotókra specializálódott Szecsődi Balázs is csatlakozott a zsűrihez.

Kaiser Ottó kiemelte, nem változtak a fotópályázattal kapcsolatos célkitűzések és elvárások: a kiíró, vagyis a Miniszterelnöki Kabinetiroda, a Magyar Turisztikai Ügynökség, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete és a Magyar Természetjáró Szövetség és egyben a zsűri is olyan képeket vár, amelyek azt tükrözik, hogy ma Magyaroroszágon mire a legbüszkébbek az emberek, miért szeretnek ebben az országban, kultúrában élni, illetve barátaik, közösségeik és családtagjaik mely teljesítményére a legbüszkébbek. Hozzátette, egyszerűen fogalmazva, a zsűri azt várja, hogy a képek a hazáról és a hazaszeretetről szóljanak.

A fotográfus elmondta, hogy a pályázók már két napja feltölthetik munkáikat a fotopalyazat.magyarorszag.hu oldalra egy rövid regisztrációt követően.

Mint kifejtette, 2019-es indulása óta a pályázat feltételei nem változtak. Idén is a 16. életévüket betöltött magyar állampolgároktól és az Európai Gazdasági Térség tagállamainak állampolgáraitól várnak alkotásokat három kategóriában: természet és táj, épített és tárgyi örökség, valamint életképek. A pályaműveket október 18-ig lehet beküldeni.

A zsűri mindhárom mezőnyben három díjat oszt ki. Az első helyezett egymillió forintot, a második 500 ezer forintot, a harmadik 300 ezer forintot kap. A közönség online szavazással kiválaszthat minden kategóriából egy képet, amelynek készítője ugyancsak 1-1 millió forinttal gazdagodik.

Egyedi és sorozatképeket lehet beadni. Egyedi fotók esetén kizárólag 2021. január 1-je után készült képekkel lehet nevezni, a sorozatok esetében szerepelhetnek korábbi képek is, abban az esetben, ha van köztük ez évben készült felvétel is.

Keleti Éva elmondta, nagyon örül, hogy immár harmadik alkalommal vehet részt a fotópályázat zsűrijének munkájában. Felidézte, hogy az első évben nagyjából 21 ezer, a másodikban 28 ezer pályamű érkezett be, és idén remélik, hogy sikerül elérni vagy akár meghaladni a 30 ezres határt. A Kossuth-díjas fotográfus hozzátette, a pályázatot könyv és kiállítás is kíséri, vagyis mindaz ami a fotográfia eseményeihez hozzá tartozik.

Potyó Imre, aki az elmúlt két évben pályázóként vett részt a versenyen és örömmel fogadta el a felkérést az idei zsűribe, elmondta, arra bíztatná az amatőr és hivatásos fotósokat, hogy újszerű, egyedi ötleteken alapuló képekkel pályázzanak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.