Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2021. Március 24. 10:39, szerda | Helyi
Forrás: MTI

Berendelhetik a háziorvosokat is

Berendelhetik a háziorvosokat is

Tegnap jelent meg az a kormányrendelet, mely a veszélyhelyzet idejére szabályozza az önkormányzati szakrendelők irányítását, és lehetővé teszi a háziorvosok kirendelését a szakellátást nyújtó egészségügyi intézményhez.

Tegnap este a Magyar Közlönyben jelent meg az a kormányrendelet, melynek értelmében a veszélyhelyzet idejére az illetékes kórház szakmai irányítása alá kerülnek az önkormányzati szakrendelők, illetve a megyén belül működő, fekvőbeteg- vagy járóbeteg-szakellátást nyújtó egészségügyi intézményhez kirendelheti a háziorvosokat.

A 137/2021. (III. 23.) Korm. rendelet szerint a hatékonyabb egészségügyi védekezés, a betegellátás és az egészségügyi dolgozók kiegyensúlyozottabb terhelése, és a védőoltási program végrehajtásának biztosítása érdekében a területileg illetékes kórházak szakmai irányítása alá kerülnek az önkormányzati szakrendelők a veszélyhelyzet idejére.
A koronavírus-járvány most zajló harmadik hullámában minden eddiginél több a kórházi beteg és nagyobb terhelés alatt vannak a kórházak. Fontos, hogy az önkormányzati fenntartású szakrendelők és dolgozóik is szükség szerint részt vegyenek a járvány elleni védekezésben, enyhítve ezzel a végsőkig túlterhelt kórházi dolgozók helyzetét.
A jogszabály ezért a veszélyhelyzet idejére a városi kórházakhoz telepíti a területükön működő önkormányzati fenntartású járóbeteg-szakellátók tekintetében a szakmai irányítási jogkörök gyakorlását, a járóbeteg-szakellátó szolgáltató működésének felügyeletét, és a javaslattételt a járóbeteg-szakellátó egészségügyi szolgáltató egészségügyi dolgozói és szakdolgozói jogszabályban meghatározott berendelésére. A jogszabály rögzíti, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt az egészségügyi intézmények folyamatos munkarendben működnek.
A kormányrendelet ezen túlmenően a háziorvosokra is vonatkozó bekezdéssel egészült ki.
10. § Az R2. 4. §-a (2a): A honvédelmi egészségügyi szolgáltató szervezeti egység vezetőjének vagy átruházott hatáskörben a 3. § (3) bekezdése szerinti vezetőjének hatásköre – a koronavírus elleni védőoltási tevékenység szervezése és a mentési tevékenység kivételével – a 2. mellékletben meghatározott illetékességi területén valamennyi egészségügyi tevékenység irányítására kiterjed. Így különösen a) a járóbeteg-szakellátó egészségügyi szolgáltatók működésével összefüggésben, sürgősség esetén – az illetékes városi intézmény egyidejű értesítése mellett – az (1) bekezdésben meghatározott jogosultságokat gyakorolja, b) a háziorvosi szolgáltatók tekintetében szakmai irányítási jogot gyakorol, c) a háziorvosi szakképzettség mellett egyéb szakképzettséggel rendelkező háziorvosokat – a védőoltási tevékenység sérelme nélkül – a megyén belül működő, fekvőbeteg- vagy járóbeteg-szakellátást nyújtó egészségügyi intézményhez kirendelheti.

Illusztráció: Pixibay

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.