Városlista
2023. december 9, szombat - Natália

Hírek

2018. December 15. 05:01, szombat | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu

Biciklis programsorozat, parkolási bírság – Majd 60 pont szerepelt napirenden

Biciklis programsorozat, parkolási bírság – Majd 60 pont szerepelt napirenden

Közel 60 napirendi pontot tárgyaltak a képviselők december 13-i ülésükön a városházán. A képviselők döntöttek egyebek között arról, hogy a jövőben bírságot szabhatnak ki a zöldfelületeken szabálytalanul parkolókra.

Az ülést Bánhidy László alpolgármester vezette, mivel Romanek Etelka polgármester a térség kerékpárosúthálózat-fejlesztésével kapcsolatban egy megbeszélésen vett részt Budapesten. A képviselők közül Juhász István hiányzott egyéb elfoglaltságai miatt.

A testület jóváhagyta a 2019-es belső ellenőrzési tervet, elfogadta a jövő évi munkatervet, valamint a szükséges költségvetési átcsoportosításokat, a hivatalban foglalkoztatott köztisztviselők jogviszonyának szabályozásáról szóló rendeletmódosítását, és döntöttek a gyermekek napközbeni ellátása intézményi térítési díjait szabályozó rendelet szükséges módosításáról.

Határon átnyúló kerékpáros programok pályázati forrásból:

A testület döntött arról, hogy csatlakozik a Bethlen Gábor Alap keretén belül meghirdetett „Testvér-települési programok és együttműködések” felhíváshoz, amely révén 500 ezer – 2 millió forint közötti támogatás igényelhető. A pályázatokat idén év végéig kell benyújtani. Esztergom Párkánnyal közösen egy, a kerékpározást népszerűsítő, fiatalokat megcélzó 2019-es programsorozatra igényel támogatást.
A testület döntött emellett arról, hogy 200 ezer forinttal támogatja a Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítványt a hagyományos Csángó Bál megszervezéséhez.

Szociális intézmények beszámolóinak elfogadása

A testület döntött a HÍD Szociális-, Családsegítő- Gyermekjóléti Központ alapdokumentumainak módosításáról, a Befogadó Társadalomért Egyesület (Nemzetiségi- és Esélyegyenlőségi Fesztivál), a Vissza az Életbe Alapítvány (Via-Bona Hajléktalan Szálló), valamint a Roger Okt. Bt által (egészségnap és egészségprogram) igénybe vett támogatásáról szóló beszámolók elfogadásáról. Utóbbi esetben 643.636 forint fel nem használt támogatási összeget a szervezők visszautaltak az önkormányzat számára, amely összeget a testület a Vaszary Kolos Kórház Alapítványa részére ajánlott fel.

Bírság jár a zöldterületen parkolóknak

Egy rendeletmódosítást követően bírságra számíthatnak mostantól azok, akik zöldterületen parkolnak autóikkal. Az eddigi szabályozás nem tette lehetővé az objektív felelősség elvének alkalmazását, azaz az üresen a füvön, egyéb zöldterületen parkoló autós megúszhatta büntetés nélkül a városszerte jogos felháborodást kiváltó szabálytalanságát. A most elfogadott rendeletmódosítás megszüntette ezt a kibújót: az objektív felelősség bevezetésével egyszerűsödik a közigazgatási eljárás menete, mert a jármű tulajdonosa vagy üzemeltetője felel a tiltott, közösségellenes magatartás elkövetéséért. A bírság összege természetes személlyel szemben 100 ezer forintig terjedhet, jogi személy (cégek) esetében 200 ezer forintig terjedhet.

A képviselő-testület döntött több önkormányzati ingatlan bérbeadásáról, lejárt bérleti szerződések hosszabbításáról, illetve elővásárlási jogokról, továbbá a leendő piac kialakításához szükséges ingatlanok bontásának jóváhagyásáról. A testület elvi döntést hozott arról, hogy a régi, kertvárosi Arany János iskola épületében „Szociális- és Gyermekvédelmi Szolgáltató és Civil Központot” hoz létre.

Ezek érdekelhetnek még

2023. November 21. 09:05, kedd | Helyi

MÁR AZNAP LEBUKOTT

Egy férfi elveszítette a pénztárcáját, de még előtte, útközben találkozott a későbbi elkövetővel. Pár óra múlva minden kiderült, a dorogi rendőrök kihallgatták a tettest.

2023. Október 30. 11:27, hétfő | Helyi

Tűzoltás is szerepelt a dorogi Richter nyílt napi programjában

Több mint harmincan vettek részt a Richter Gedeon Nyrt. Dorogi Fióktelepének Környezetvédelmi és Iparbiztonsági nyílt napján október 17-én.

2023. Október 25. 11:48, szerda | Helyi

Kémiatanárok példaértékű munkáját ismerte el a Richter

Idén is átadták a Magyar Kémiaoktatásért díjakat.

2023. Október 24. 12:04, kedd | Helyi

Elektromos gokartokkal száguldozhatunk novembertől Esztergomban

Egyben bővítve is a város turisztikai programjainak kínálatát az autóversenyzés világát megjelenítve nyílik meg novemberben az elektromos gokartpálya Esztergomban. A hírt maga a működtető tette közzé a Facebookon.