Városlista
2024. február 27, kedd - Ákos, Bátor

Hírek

2012. Április 07. 14:07, szombat | Belföld
Forrás: mno.hu / MTI

Biotechnológiai világújdonság Pécsről

Biotechnológiai világújdonság Pécsről

Az Enviroinvest Zrt. hazai és európai uniós támogatással új fágterápiás készítményt fejlesztett ki, amely hatásos védelmet nyújt az almafélék tűzelhalásos betegsége ellen – közölte a cég pénteken az MTI-vel.

Az Erwiphage fantázianéven forgalmazott készítmény világújdonság abból a szempontból, hogy ez az Erwinia (E.) amylovora, a tűzelhalást okozó baktérium ellen elsőként létrehozott fágterápiás növényvédő szer, illetve a jelenleg az egyetlen engedéllyel rendelkező olyan tűzelhalás-ellenes készítmény, amellyel a szóban forgó kórokozó baktérium hatásosan elpusztítható – tartalmazza a közlemény.

A pécsi székhelyű Enviroinvest Zrt. 2006-ban kezdte meg a bakteriofág-terápiás készítmény fejlesztését az almafélék tűzelhalásos betegségét okozó E. amylovora ellen.

Az Enviroinvest Zrt. készítménye már a szabadföldi kísérletben bizonyította hatásosságát, és így kapott április 1-jétől ideiglenes (vagyis 120 napos) forgalomba hozatali engedélyt, ez a világon a második forgalomba került fágterápiás növényvédelmi készítmény – áll a közleményben.

Kovács Tamás, az Enviroinvest Zrt. vezérigazgató-helyettese az MTI-nek elmondta: a cég múlt évi árbevétele mintegy 700 millió forintot tett ki. Ez az idén várhatóan mintegy 150 millió forinttal nő majd, miután rövidesen átadják a társaság új fejlesztési központját a baranyai megyeszékhelyen.

Az új biotechnológiai centrum egy 460 millió forintos fejlesztés eredménye. A beruházást 60 százalékos uniós támogatással valósította meg a cég.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 27. 14:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: sem fegyvereket, sem katonákat nem vagyunk hajlandóak küldeni Ukrajnába

Sem fegyvereket, sem katonákat nem vagyunk hajlandóak küldeni Ukrajnába - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden a közösségi oldalán.

2024. Február 27. 08:27, kedd | Belföld

Sulyok Tamás: kölcsönös meghallgatás és megértés révén szeretnék bizalmat építeni

Bizalmat szeretne építeni az előítéletektől mentes kölcsönös meghallgatás és megértés révén Sulyok Tamás megválasztott köztársasági elnök, aki hétfőn az Országgyűlésben azt mondta, bizonyos hatáskörökben

2024. Február 27. 06:00, kedd | Belföld

Elfogadta a parlament Novák Katalin lemondását

Elfogadta az Országgyűlés Novák Katalin köztársasági elnök lemondását hétfőn. A képviselők a döntést 196 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül hozták meg.