Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2011. November 19. 14:42, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Biztonság vagy megmentés kell Magyarországnak?

Biztonság vagy megmentés kell Magyarországnak?

A gazdasági önállóság megőrzése nem feltétlen lenne rossz cél, azonban az európai adósságválság kellős közepén és a bóvli kategóriába sorolás határán inkább biztonságra lenne szüksége Magyarországnak.

Mintsem az esetleges megmentő felé feltételek diktálásának - írják az Equilor elemzői az IMF megállapodásról.

A jelenlegi folyamatokat elnézve túl nagy badarságot nem követünk el, ha kijelentjük, hogy a belső kereslet továbbra is gyenge, a hitelezés felfutása a jelenlegi foglalkoztatási adatok és megtakarítási szerkezet láttán nem igazán lehetséges. A kamatok magasak, aki pedig hitelképes nem biztos, hogy rászorul a banki kölcsönre. Újabb hitel egyelőre nem jöhet szóba, mivel a 2008-ban felvett összegből is még 3768 milliárd forint tartozásunk van az IMF felé. Az ország finanszírozása már most sem olcsó, viszont a hozamemelkedést nem csupán a kamatemeléssel hanem a fiskális politikába vetett bizalom növelésével is tompítani lehet. A hitelezők bizalma alapvetően szilárdnak mondható jelen pillanatban, még úgy is, hogy az előző kötvényaukciók eredményét vesszük alapul. A külföldiek kezében lévő állampapír állomány mindössze 200 milliárd forinttal csökkent 3800 milliárd forint körüli értékre, amely még mindig a historikus csúcs közelében mozog. Ilyen kockázatok mellett jogosan merül fel az az igény, hogy valamiféle biztosítékot nyújtsanak a kötvénypiaci befektetőknek. Egy kiszámítható gazdaságpolitika mellett az IMF is hasonló szerepet tölt be. Persze adódik a kérdés, hogy cserébe mit vár el az IMF, mint tudjuk „ingyen ebéd ugyanis nincs”. Az államháztartás egyenlegét javítandó további intézkedések bevezetése, a deviza hitelesek problémáinak rendezése és a gazdasági kalkulációk/előrejelzések újraszámolása lehet napirenden.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: IMF, Magyarország

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.

2024. Április 30. 13:36, kedd | Belföld

1,7 százalékkal nőtt a GDP

A bruttó hazai termék (GDP), a gazdaság teljesítménye 2024 első negyedévében 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden első becslése alapján.

2024. Április 30. 08:30, kedd | Belföld

MÁV-Volán: május 1-jén ünnepnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok

Május elsején a vonatok az ünnepnapi menetrend szerint közlekednek, másnap már a megszokott munkanapi menetrend érvényes - tudatta a MÁV Zrt. kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 08:28, kedd | Belföld

Maruzsa Zoltán: cél a köznevelés digitalizációja

A kormány ebben a ciklusban a magyar köznevelés digitalizációját tűzte ki célul - jelentette ki a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára hétfőn Szolnokon.