Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2021. Május 07. 09:21, péntek | Helyi

Boldog Gizellára, Szent István király feleségére emlékezünk Esztergomban

Boldog Gizellára, Szent István király feleségére emlékezünk Esztergomban

A koronavírus-járvány előtti időkben ezen a napon, Gizella napján tartotta ünnepi megemlékezését Gizella királyné emléktáblájánál az esztergomi Német Nemzetiségi Önkormányzat és Esztergom Város Önkormányzata.

Gizella volt az egyik első jelentős személy, aki tevékenyen részt vett a magyar-német kapcsolatok megteremtésében, ezért erre emlékezve a helyi Német Nemzetiségi Önkormányzat minden esztendőben, május 7. napján lerótta, lerója kegyeletét a királyné emléktáblájánál, a Bazilika északi harangtornyának tövében.

Gizella magyar királyné, vagy más néven Boldog Gizella bajor hercegnő 980 körül született, Henrik bajor herceg és Gizella burgundiai hercegnő leánya volt. Szent István királyunk feleségeként férjével együtt aktív és fontos szerepet vállalt a kereszténység terjesztésében, de emellett megismertette az itt élőkkel szülőföldje, Bajorország kultúráját, szokásait is. Gizella eredetileg apácának készült ám Szent Adalbert püspök meggyőzte arról, hogy jobban szolgálja Istent, ha közreműködik egy nép megtérésében, mint ha kolostori elvonultságban él, így lemondott tervéről és az ország első asszonyaként erős hitű hittérítőnő lett.

Gizella példás feleség volt. Sokszor elkísérte férjét nehéz ellenőrző útjaira is az országban. Fáradhatatlan volt a jótettek gyakorlásában. Megnyitotta szívét és kezét a szegények előtt, segítő kezet nyújtott minden szükséget szenvedőnek, aki útjába került. A korabeli krónikák dicsérik ártatlanságát, vallásosságát, szelídségét, bőkezűségét, jótékonyságát és vendégszeretetét.
Szent István törvényei szerint az országos ügyek mellett a magyar királyné kötelességei közé tartozott a liturgikus textíliák elkészítése is. A királyné rengeteget hímzett. Gizellától, illetve szoros környezetéből származik az az aranyfonallal hímzett selyemszövet miseruha, melyből a 12. században elkészült a koronázási palást. A paláston István király, Imre herceg és Gizella királyné is szerepel – ez az egyetlen, hímzés formájában fennmaradt, hitelesnek minősíthető ábrázolás a királyi családról.
A királyi párnak két fia született, Ottó és Imre, közülük csak Imre herceg érte meg a felnőttkort, de egy tragikus vadkanvadászat során fiatalon életét vesztette.
István halála után, Orseolo Péter, majd Aba Sámuel uralkodása alatt az udvarban betöltött helyzete megrendült. Aba Sámuel halála után 1044-ben menekülni kényszerült az országból. Passauban telepedett le, belépett a helyi apácakolostorba, melynek később rendfőnöke lett, egészen 1065-ben bekövetkező haláláig.

A királynét a kolostorban temették el. Sírja később népszerű zarándokhellyé vált, imádságai során használt keresztjét és csontját később Münchenben ereklyeként őrizték.
Sírja ma is búcsújáró hely. 1975-ben saját könyörgést engedélyeztek nevére. Régóta boldogként tisztelték, hivatalosan azonban csak 1911-ben, X. Piusz pápa avatta boldoggá.

Címlapkép:commons.wikimedia.org

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT