Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2022. Február 11. 12:14, péntek | PR
Forrás: (x)

Boldog Valentin-napot!

Boldog Valentin-napot!

Hamarosan itt a Valentin-nap, a szerelmesek ünnepe. Vannak, akik szerint nagyon fontos, hogy megünnepeljük ezt a napot, de vannak, akik szerint mindennap egy ünnepnapnak kell lennie, amit a szívünk választottjával tölthetünk. A Valentine's Day a 20. század második felére a világ sok országában elterjedt. Azóta is ezen a napon a szerelmesek megajándékozzák egymást.

A Valentin-nap megünneplése már a 15. században vette kezdetét Angliában. Akkor még csak egy-egy szerelmes üzenettel vagy egy szép csokor szép virággal kedveskedtek a férfiak szívük választottjának. A virágok ajándékozásával való kapcsolat Samuel Pepys költő feleségére, Elizabeth Pepysre vezethető vissza, aki 1667-ben férje szerelmes levelére egy virágcsokorral válaszolt. Az angol nemesi társaság köreiben ettől kezdődően honosodott meg a levél és a virágcsokor közötti különleges kapcsolat.

Később az angol kivándorlók a Valentin-napi szokásokat magukkal vitték az Amerikai Egyesült Államokba, így az USA lett az ünnep első követője. A második világháború idején az onnan érkező katonák terjesztették el szerte Európában. Németországban, Nürnbergben rendezték meg az első Valentin-napi bált, és akkor ismerték el hivatalosan a február 14-ei napot a szerelmesek ünnepének. Azóta ezen a napon a virágárusok forgalma mellett a parfüm és a csokoládé forgalma is alaposan fellendült.

Az ünnep eredete Szent Valentinhoz, a római keresztényüldözés mártírjához fűződik, aki a szerelmesek védőszentje volt. Valentin II. Claudius császár (268–270) uralkodásának ideje alatt püspökként szolgált. A császár bebörtönöztette, mivel ellenezte azt a döntését, hogy a fiatal férfiak megházasodjanak. Ugyanis a nőtlen férfiakból jobb katonák válnak, megerősítve ezzel a császár hadseregét. Szent Valentin, a császár parancsának ellenszegülve, titokban adta össze a szerelmeseket. Valentin a börtönben a rabsága alatt összebarátkozott a börtönőr lányával. A legenda szerint imával gyógyította meg a vak lányt, akinek kivégzése előtt egy üzenetet küldött, azzal az aláírással, hogy a „Te Valentinod”.

Kr. u. 496-ban Gelasius pápa elrendelte, hogy az addigi Luperkalia-ünnep helyett február 14-én Szent Valentinra emlékezzenek, aki a szerelmesek védőszentje lett. Ez a nap lett a szerelmesek napja, amely azóta már fokozatosan elterjedt a nagyvilágban.

Őrizzük mi is tovább a hagyományokat, és tegyük széppé és emlékezetessé ezt az ünnepnapot! A virágcsokor mellé egy jól eltalált ajándékkal sok örömet okozhatunk a választottunknak. Az Internetpatika weboldalán igencsak gazdag a kínálat minden korosztály számára. Válogassunk kedvünkre a jobbnál jobb ajánlatokból, és lepjük meg kedvesünket valami szép és hasznos dologgal!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 09. 09:36, kedd | PR

Uralni a mezőnyt: Hogyan befolyásolják a sakk stratégiák a futballt

A sport világában a stratégia döntő szerepet játszik egy csapat sikerében. Míg a futball dinamikus és kiszámíthatatlan játék, a sportág mögött meghúzódó taktikai elvek közül sok a sakk világában gyökerezik.

2024. Április 05. 22:27, péntek | PR

Hogyan legyünk jó gazdik? – Ingyenes oktatóanyagok a kutyatartás kihívásaira

A mai modern világban, ahol a technológiai fejlődés és a gyors élettempó dominál, sokan keresnek menedéket és nyugalmat a természetben, illetve házi kedvencek társaságában.