Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2018. Január 26. 07:29, péntek | Bulvár
Forrás: mti - fotó: RAFAL KOWALCZYK / AP

Bölénycsordához csatlakozott egy szökött tehén Lengyelországban

Bölénycsordához csatlakozott egy szökött tehén Lengyelországban

Három hónapja egy bölénycsordával vándorol egy tehenészetből szökött tehén Lengyelországban.

Bár a szarvasmarha látszólag jól megvan a bölények között, hosszabb távon komoly problémát okozhat esetleges párzása egy bölénybikával, ezért a tehenet el akarják szakítani a szabadon kóborló csordától.

A szökevény a híres kelet-lengyelországi védett erdő, Bielowiza mentén, kukorica- és repceföldeken kutat élelem - hátrahagyott kukoricacsövek és más táplálék - után a bölényekkel együtt. A róla készült fotókon úgy tűnik, hogy jó kondícióban van, ami Rafal Kowalczyk bölényszakértő szerint arra utal, hogy a szarvasmarhának is jut élelem a nagyobb és erősebb bölények mellett, bár gyakran látják a csorda szélén.

Kowalczyk, a Lengyel Tudományos Akadémia Emlőskutató Intézetének igazgatója szerint nagyon szokatlan szituációról van szó; ez az első eset, hogy tehenet lát bölények között.

A tudós szerint az együttélés veszélyeket hordoz magával mindkét fél számára. Ha például a tehén egy bölénnyel párzik, belepusztulhat az ellésbe, mert hibrid utódja nagyobb lenne, mint egy szokásos szarvasmarhaborjú.

Egy életképes utód pedig beszennyezhetné a kis lengyelországi bölénypopuláció genetikai állományát, márpedig az első világháború után kihalt állatokat csak nagy nehézségek árán, néhány fogságban élő példány segítségével sikerült újra meghonosítani.

A bölények közé keveredett marha története igen népszerű téma Kowalczyk Facebook-oldalán, ám a kutatók nyárra el akarják szakítani a tehenet az őt befogadó bölényektől, hogy megakadályozzák az esetleges párzást.

Kowalczyk szerint az eltávolítás nem lesz könnyű, sőt annál nehezebb lesz, minél később történik meg. Nem tudni azt sem, hogy a tehén követni fogja-e majd a bölényeket, amikor azok a tél végeztével visszatérnek a számára ismeretlen terepre, az erdőbe.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 11. 08:19, csütörtök | Bulvár

BRFK: filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés Budapesten

Filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés csütörtökre virradó éjjel Budapesten - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a rendőrség honlapján.

2024. Április 10. 07:32, szerda | Bulvár

Jövő vasárnapig lehet jelentkezni a Nemzeti Kibervédelmi Intézet hackerversenyére

Április 21-én éjfélig lehet jelentkezni a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézetének hackerversenyére.

2024. Április 09. 07:40, kedd | Bulvár

Parancsnoki elismerésben részesültek a szombati, bosznia-hercegovinai mentésben résztvevő magyar katonák

Elismerő parancsnoki érmeket adott át Sticz László vezérőrnagy, az EUFOR Althea parancsnoka a szombati életmentő akcióban résztvevő katonáknak és a civil repülésirányítónak a Szarajevó melletti Butmir táborban

2024. Április 05. 09:32, péntek | Bulvár

Szlovákiában betiltják a mobiltelefonok használatát az általános iskolák alsó tagozatán

A szlovákiai általános iskolák alsó tagozatának első három évfolyamában teljesen, a felsőbb évfolyamokban pedig néhány kivétellel betiltják a mobiltelefonok használatát a tanulók számára