Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2013. Április 16. 11:05, kedd | Külföld
Forrás: MTI

Bostoni robbantás - Franciaország megerősíti terrorkészültségét

Bostoni robbantás - Franciaország megerősíti terrorkészültségét

Franciaország teljes szolidaritásáról biztosította kedden Francois Hollande államfő az amerikai népet és hatóságokat a halálos áldozatokkal járó bostoni pokolgépes merénylet kapcsán. Manuel Valls belügyminiszter pedig azonnali hatállyal elrendelte a terrorkészültség jegyében járőröző rendőri egységek megerősítését.

Közleményében a francia elnök legmélyebb megrendülését, az áldozatok hozzátartozóinak pedig részvétét fejezte ki.
A francia külügyminisztérium az Egyesült Államokban tartózkodó diplomatáinak "mozgósításáról" biztosította Washingtont. "A bostoni konzulátusunkat, a washingtoni nagykövetségünket, valamint az Egyesült Államokban tartózkodó valamennyi diplomatánkat mozgósítottuk, honfitársaink rendelkezésére állnak" - olvasható a külügyi közleményben.
A mali katonai beavatkozás kezdete óta a terrorveszélynek különösen kitett Franciaországban a belügyminiszter elrendelte a járőrözők megerősítését.
"Óvatosnak kell lenni. Franciaországban évek óta terrorfenyegetettség van, de különösen néhány hónapja, a mali szerepvállalásunk kezdete óta" - mondta Manuel Valls az RTL kereskedelmi rádióban. Jelezte: arra kérte a prefektusokat, hogy azonnali hatállyal erősítsék meg a terrorkészültség keretében járőröző rendőri egységeket. Hozzátette, hogy a középületek környékén a megelőző biztosítás továbbra is prioritást élvez.
Franciaországban már januártól "megerősített, piros színű" terrorkészültség van érvényben, amióta a francia hadsereg a mali kormány kérésére feltartóztatta az afrikai országban dél felé nyomuló iszlamista erőket. Ennek keretében fegyveres terrorelhárítók védik a fontosabb középületeket, járőröznek a tömegközlekedési járműveken, a repülőtereken és a pályaudvarokon. Az ő megerősítésüket rendelte el a belügyminiszter, de a legmagasabb szintű, vörös színű készültséget nem léptette életbe.
Valls szerint olyan kiegészítő intézkedésekről van szó, amilyeneket Nagy-Britanniában is elrendeltek a jövő vasárnapi londoni maraton miatt. "Franciaországban nincs konkrét fenyegetettség, hónapok óta állandó veszély van. A terrorizmus a modern társadalmak része, globális világjelenség, óvatosnak kell lennünk" - fogalmazott a belügyminiszter.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -