Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2016. Július 06. 07:45, szerda | Helyi
Forrás: közlemény

Boticellinél találkozott Olaszország és Esztergom

Boticellinél találkozott Olaszország és Esztergom

Esztergom az egyetlen magyar város, melynek van olasz neve is. A városba 1938 óta nem jött ilyen magas rangú olasz vezető, mint a július 5-i, 90 évvel ezelőtt Viktor Emmanuel király járt itt.

Többek között ezek a különleges adatok is elhangozottak Maria Assunta Accili, az Olasz Köztársaság budapesti nagykövetének és Romanek Etelka polgármesternek a találkozásakor az Esztergomi Várban.

A találkozó további résztvevői: Prof. Dr. Prokopp Mária, Dr. Giuseppe Monsone, impresszárió, a Polis Nemzetközi Kulturális Egyesület elnöke, Sárközy Péter irodalomtörténész professzor és Dr. Ordasi Zsuzsa, az ELTE Művészettörténeti tanszékének adjunktusa, hamar túlléptek a protokolláris látogatás kereteken, és Rezi-Kató Gábor múzeumigazgató vendégszeretetét élvezve baráti találkozóvá vált az esemény. A csoporthoz csatlakozott Wierdl Zsuzsanna, restaurátor, aki Prokopp Máriával együtt rövid várbéli tárlatvezetés után a híres Studiolóba kalauzoltak el a résztvevőket.

"Itt, ahol Boticelli Mértékletesség című freskója található, természetesen egy hosszabb időt töltöttünk el, élvezve azt a különleges atmoszférát és lehetőséget, melyet a Prokopp-Wierdl páros történelem, művészettörténet témakörben nekünk adott" - fejtette ki Romanek Etelka.

Accili nagykövet és kísérete komolyan érdeklődött a reneszánsz festészet kiemelkedő alakjának esztergomi várban található freskója iránt. Wierdl Zsuzsanna a híres freskó elé felépített állványzatra is felinvitált a jelenlévőket, hogy testközelből mutathassa meg kutatásai egyértelmű bizonyítékait, összefüggéseit. Ezekről a bizonyítékokról egy rövid videóanimációt is mutatott.

A restaurátori bemutató mellett Prokopp Mária magyarázatai, szóbeli lábjegyzetei tették különösen emlékezetessé a találkozást.

Mint ekkor is kiderült: a várban található Studioló építője, Vitéz Jánosnak korában, az 1400-as években Esztergom Európa reneszánsz kulturális fővárosa volt, ezért volt értelme a rendkívül fiatal Boticellinek ide jönnie és itt alkotnia. A még ekkor tán a huszadik életévét sem betöltő olasz festő az akkor Magyarországon működő Vespucci családtól (a tengerentúli földrész névadójának famíliájától) kapta a lehetőséget, hogy megismerkedjék a Vitéz János által képviselt progresszív reneszánsz centrummal, ahol végül Boticelli munkát kapott és megalapozta későbbi művészeti pályafutását. A Boticelli-freskó, a Mértékletesség, nemzetközi viszonylatban is különös értékét sok egyéb mellett egyedi státusza is adja, nem maradt fenn ugyanis más hasonló reneszánszkorabeli olasz mestertől eredő falfestmény Magyarországon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.