Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2011. December 09. 07:41, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Budapest csődje magával rántaná az országot

Budapest csődje magával rántaná az országot

Ha nagyon rövid időn belül nem oldódik meg a BKV válsága, akkor csődbe megy a cég, ami magával rántja a 4-es metrót, az pedig Budapestet.

Ez még csak a lánc eleje – mondta a Népszabadságnak a főváros pénzügyi helyzetéről Atkári János, Tarlós István főpolgármester pénzügyi főtanácsadója.

Mint ismert a Moody’s a közelmúltban Magyarország leminősítésével együtt Budapestet is leminősítette. Atkári János szerint azonban ez nincs hatással a város jövő évi költségvetésére. Mint mondta, a város nem is kívánt új hiteleket felvenni, az adósságszolgálatát pedig teljesíteni tudja. Budapest visszaminősítése az országkockázat emelkedésének következménye, nem a város gazdálkodásáról adott ítélet. Sőt a Moody’s indoklásában kifejezetten elismerően nyilatkozott az önkormányzat pénzügyi fegyelméről. Ebből tehát nem is tűnik ki, milyen súlyos valójában a helyzet. A BKV-bombának a város gazdálkodási egyensúlyát fenyegető veszélyére a hitelminősítők minden évben rámutattak, de arra, hogy a visszaszámlálás immár a nulla felé közelít, még nem figyeltek fel.

Atkári János szerint a város néhány hónapon belül fizetésképtelenné válhat, ha a kormány nem rendezi a BKV pénzügyi helyzetét, illetve mozgásterének bővítésével nem segíti hozzá a várost, hogy erről maga gondoskodhasson. Bármelyik elmaradása néhány héten belül a BKV csődjéhez vezet, ami a 4-es metró beruházásának ellehetetlenülését okozza. A 180 milliárd forintos uniós támogatás visszafizetése bedöntené Budapestet is. A város csődje pedig könnyen magával rántaná az országot.


OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.