Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2014. Május 09. 08:50, péntek | Helyi

Célzott iparűzési adó - Gazdasági fórum a Városházán - VIDEÓ

Célzott iparűzési adó - Gazdasági fórum a Városházán - VIDEÓ

Az iparűzési adó célzott részének felhasználásáról rendezett szakmai fórumot a Városháza a minap. Tétényi Éva polgármester szerint az összeget út- és járda felújításra vagy az ipari park fejlesztésére kellene fordítani.

Esztergom független polgármestere, Tétényi Éva és a város menedzsere május 8-án délelőtt gazdasági fórumra hívta a település iparűzési adó befizetőit és az Esztergomi Kerekasztal résztvevőit. A nyilvános fórumon bárki részt vehetett, és azt a Körzeti TV élőben közvetítette az interneten.

A fórumon bemutatásra került a helyi iparűzési adó (HIPA) felhasználására vonatkozó szakmai javaslat, mely szerint az adóbefizető az általa befizetett adó 2 százalékának erejéig meghatározhatja, hogy azt milyen kijelölt célra költse az önkormányzat. A felajánlott lehetőségek közül az egyik az Útalapba történő átcsoportosítás, melyből a város útjait, járdáit javíthatná tovább a város; a második lehetőség a vállalkozás közvetlen környezetében lévő közterület vagy infrastruktúra fejlesztése, (pl.: az Ipari Park útjai) A harmadik lehetőség olyan közcélokat ellátó intézmény vagy egyesület támogatása, akik a sport, kultúra területén tevékenykednek Esztergomban. A HIPA évente 2.2 –2.7 milliárdos bevételt jelent az önkormányzatnak, így ennek alapján közel 50 millió forint sorsáról dönthetnek a vállalkozók, amennyiben a képviselő-testület ezt a javaslatot a május 29-én tartandó ülésén elfogadja. A város legnagyobb adófizetője, a Suzuki képviseletében megjelent gazdasági vezető a kezdeményezést üdvözölte. A polgármester ezután a város jelenlegi gazdasági helyzetéről és jövőjéről tartott rövid tájékoztatást. Itt elhangzott, hogy 2014. október 1-től Esztergom városa részben a 2010-ben elindult adósságrendezésnek, részben az állami adósságkonszolidációnak köszönhetően 0 forint adóssággal kezd neki a 2015-ös évnek, ez pedig biztos alapot nyújt a jövő átgondolt fejlesztéseihez.

forrás: Városháza

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 10:14, kedd | Helyi

Magyar Nagydíj

Motoros mentő és autómentő is szolgálatban lesz a hétvégén az M3-as autópályán

2024. Június 25. 13:36, kedd | Helyi

ELTŰNT HOLTSÁG AMINA MIRIAM

Eltűnés miatt keresi a Komáromi Rendőrkapitányság a 14 éves lányt.

2024. Június 21. 22:26, péntek | Helyi

Látványos tudományos műsorral készül a Richter a Múzeumok Éjszakájára

Június 22-én, szombaton a Múzeumok Éjszakáján a Duna Múzeumban lélegzetelállító tudományos show-t mutat be az esztergomi rendezvény támogatója, a Richter Gedeon Nyrt.