Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Január 14. 06:56, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Cigistop: egy egészségesebb nemzedék felnevelése a cél

Cigistop: egy egészségesebb nemzedék felnevelése a cél

Magyarországon a dohányzással összefüggő megbetegedések és halálozások száma kiemelkedő, ezért ez a tevékenység jelentős népegészségügyi problémát jelent az ország számára.

Az aktív dohányosok száma 2,5 millió körül mozog, a cigaretta káros hatásai miatt évente 28 ezer ember veszti életét. A Rádió Orient műsorában Szabó Enikő a dohányzást szigorító új törvényt mutatta be. A helyettes országos tisztifőorvos elmondta, a korábbi enyhébb szabályozás nem hozta a várt eredményt. Kiemelte: az új törvény túl szigorú, de ez is volt a jogalkotó célja.

Szabó Enikő a dohányzást szigorító új jogszabályt járta körbe Dudás Ferenc közigazgatási szakértővel. A helyettes országos tisztifőorvos elmondta: a dohányzás komoly népegészségügyi problémát jelent. Az országban a dohányzással összefüggésbe hozható betegségek következtében 19 percenként veszti életét egy ember. Ez évente 28 ezer értelmetlen halált jelent – emelte ki a Rádió Orient vendége.

Az OrientPress Hírügynökség közigazgatási rádiójának vendége elmondta, Magyarországon jelenleg 2,5 millió aktív dohányos van, melynek számottevő része fiatalkorú. A számok jól mutatják, hogy valamit lépni kellett a dohányzás visszaszorítása érdekében. A szigorító jogszabállyal a jogalkotó minimumra kívánja csökkenteni a dohányzás következtében kialakuló betegségek okozta halálozások számát. „Tenni kellett valamit, hiszen a cigarettázás miatt kialakuló betegségek nagy része irreverzibilis. Az eldohányzott éveket nem lehet visszahozni” – hangsúlyozta a helyettes országos tisztifőorvos.

A Rádió Orient műsorának vendége kifejtette: az új törvény április 1-jéig 3 hónapos türelmi időt biztosít az átállásra. Hozzátette: nem a büntetés a cél, hanem a helyes irány megtalálásában való segítségnyújtás. „Célunk a figyelemfelhívás és a figyelmeztetés. A jogszabály által megfogalmazott szankciók áprilistól várhatóak, az ellenőrzések azonban jelenleg is folyamatosak” – tette hozzá.

Az új szabályzás túl szigorú, de ez is volt a cél – hangsúlyozta Szabó Enikő. „A gyengébb jogszabály nem hozta meg az elvárt eredményeket, az értelmetlen halálok elkerüléséhez nagyobb szigorra van szükség. Az új törvény értelmében zárt térben, vagy például az egészségügyi és a közoktatási intézmények teljes területén tilos a dohányzás. Célunk egy egészségesebb nemzedék felnevelése” – emelte ki a közigazgatási rádió vendége.

A helyettes országos tisztifőorvos elmondta, a bírságolásnál fokozatosság várható. A tiltott helyen rágyújtók 20-50 ezer forint bírságot kaphatnak, míg a dohányzási tilalom betartásáért felelős személyek mulasztás esetén 100-250 ezer forint büntetésre számíthatnak. „Az ÁNTSZ minden esetben átfogó vizsgálatot fog végezni. Például, ha az üzemeltető minden eszközt megtett a cigarettázók figyelmeztetésére, akkor csak a szabályszegőt éri felelősségre vonás” – ismertette a szankciókat a rádió vendége.

Szabó Enikő a pozitív példák fontosságára is felhívta a figyelmet. A család, az orvosok és a tanárok példamutatása sokat segíthet a rászokás megelőzésében. Ez esetben pedig nem kellene megküzdeni a leszoktatás segítésének nehézségeivel – emelte ki.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére