Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2018. Február 22. 13:52, csütörtök | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu

Citrom 60! - Kerek ünnep egy fergeteges koncerttel!

Citrom 60! - Kerek ünnep egy fergeteges koncerttel!

Tóth József Citrom, szólógitáros 60. születésnapját és a zenekar újjáalakulásának 5. évfordulóját ünnepeli a ComeOn együttes február 23-i koncertjével az esztergomi Sportalsóban.

Citrom az egyik legmeghatározóbb zenésze Esztergomnak, helyi „rock legenda”, aki országos ismertségre is szert tett különleges, egyéni gitárjátékával.

Tóth József Citrom első zenekara az esztergomi Grog együttes volt, amelynek tizenhét évesen lett a szólógitárosa. A csapat érdekessége, hogy itt bontogatta szárnyait Varga Miklós. A katonaság és az egyetemi évek alatt bendzsósként játszott a tradicionális jazzt képviselő szegedi Blaskó Dixieland Bandben. 1980-ban Esztergomban megalakult a Stáció együttes, amely progresszív rockzenét, versmegzenésítéseket, blues és rockzenét játszott. A csapat komoly sikereket ért el, több klubja volt Budapesten (Metro klub, Józsefvárosi klub, Bem rakpart), éveken át állandó vendégük volt Deák Bill Gyula. A nyolcvanas évek közepén rádiófelvételeik készültek, koncertfelvételüket közvetítette a Petőfi Rádió. Több demo felvételt készítettek, amelyek közül az egyik, a Zöld Csillag című képezte a Tűzkerék Revival Band által megjelentetett Megátkozott ember című nagylemez alapját.

A Tűzkerék Revival Band a rádió 8-as stúdiójában felvette a Megátkozott ember című nagylemezt, amely országosan ismertté tette a zenekart. 1996-ban hivatásos előadóművészi vizsgát tett, mint szólógitáros. Sorra jelentek meg a sikeres szerzemények, melyek zenéjét jórészt Citrom írta, hangzásukat meghatározza jellegzetes, egyedi gitárjátéka. A csapat több sikeres klubot működtetett Budapesten, állandó klubjuk volt az esztergomi Molotow Ligetben, ahol többek közt vendégként fellépett Tátrai Tibor, Závodi János, Póka Egon, Döme Dezső, Balázs Fecó, Brunner Győző. A zenekar bejárta az országot, állandó fellépője volt a legtöbb jelentős fesztiválnak, több ízben játszottak egyebek közt a Diák Szigeten, a Szigetfesztiválon, a Paksi Blues és Gasztronómiai Fesztiválon, a Csörge Tavi Rock Maratonon, a Pécsi Blues Fesztiválon. Ebben az időben több blues és rock könyv szereplői. Citrom 2000 májusában egy hosszabb tavaszi országos turné után kiszállt a csapatból.

A Crossroads Records kiadó 2000-ben Bíbor Gitár Életműdíjat adományázott a gitárosnak, majd 2010-ben Esztergomi Közösségért díjban részesült zenésztársaival. 2009-től újra színpadon van a ComeOn zenekarral, egy fantasztikus feelinggel játszó csapattal, melynek muzsikája a 60-70-es évek progresszív rock-blues zenéjére épül. Műsorukon klasszikus rock-blues előadók, valamint Radics Béla számai és Citrom korábbi lemezein szereplő saját szerzemények szerepelnek. Basszusgitáron Margit József játszik, aki a Kormorán zenekar alapítója, szövegírója és énekese is volt. Ő basszusgitározott Deák Bill Gyula „Mindhalálig blues” és „Bill kapitány blues cirkusza” lemezén, sőt sok számnak a zenéjét is ő szerezte. Jelenleg a Kormorán Memory Band frontembere. Doboknál az a Petrás Attila ül, aki a Stáció zenekar dobosaként a Radics lemez anyagának kidolgozásában vett részt. Az énekes Reményi Mihály Vinnie, hosszú évekig az Empathy zenekar zeneszerzője, szövegírója és fontembere volt, mielőtt belépett a ComeOn-ba. Nemcsak énekes, de kongán és szájharmonikán is zenél. A zenekar fővárosi klubokban lép fel rendszeresen, illetve több nyári fesztiválon is hallhatja őket a közönség. Legutóbb a budapesti Magyar Rockhírességek Csarnokában tartottak koncertet Radics Béla emlékére, ahol Citrom a koncert előtti interjú részeként aláírta a magyar rock hírességek falát.

Címkék: citrom, rock, sportalsó

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.