Városlista
2022. augusztus 8, hétfő - László

Hírek

2014. Június 24. 06:00, kedd | Belföld

„Csendháborítás” – zavarom a szomszédot, fel akar jelenteni

„Csendháborítás” – zavarom a szomszédot, fel akar jelenteni

Társasházban a teraszon történő beszélgetés zavarja a szomszédot, aki emiatt feljelentéssel fenyegetőzik. Megteheti! Mi számít „csendháborításnak” – erre válaszolt az onlinejogsebesz.hu szakértője.

Kérdés:
Tisztelt Jogsebész!

Egy lakás tulajdonos vagyok egy 6 lakásos társas házban, melynek szomszédságában szintén egy társasház található. Az én erkélyemről rálátni a szomszéd ház udvarára, ki szoktam ülni szép időben, főzni a barátokkal, és beszélgetni. Hangoskodni nem szoktunk, nincs zene bömböltetés, kulturált beszélgetés zajlik, max este 10-ig, és néha még telefonálni is szoktam ott. A szomszéd ház egyik kedves lakója többször oda szólt hozzám, vagy éppen a társaságomhoz, hogy ne hangoskodjunk, ne telefonáljak ott, és ne főzzünk, mert zavarja, és rendőrséggel meg feljelentéssel fenyegetőzik. Megjegyzem ez a kedves szomszéd is szokott az udvarukban beszélgetni, sőt telefonálni is, nekem nem fordult meg a fejemben, hogy szóljak neki ez miatt.
Kérdésem az lenne, hogy mit tud ellenem tenni, itt a jó idő és szeretek az erkélyemen tartózkodni, főzni és a barátaimmal beszélgetni. Véleményem szerint, ha fel is jelent, nincs semmi alapja, mert nem hangoskodok, a telefonálást és főzést tudtommal nem tiltja a törvény.
Válaszát előre is köszönöm.

2014. 05. 28.
Válasz:

Tisztelt Kérdező!

Az ingatlantulajdonos, aki az ingatlanát úgy használja, hogy azzal a szomszéd ingatlan tulajdonosát zavarja az ingatlan rendeltetésszerű használatában, illetve birtoklásában, birtokháborítást valósít meg. A zavarás megvalósulhat tevőleges magatartásban a szomszéd ingatlan terhére (azaz oda való belépéssel, ott tartózkodással, garázda magatartással stb…), de megvalósítható a saját ingatlanon megvalósított egyéb magatartással is, amely olyan zaj, fény vagy szaghatást jelenthet, amely zavaró a szomszéd ingatlanok tulajdonosai számára. A zajhatásokat illetően jogszabály, sok esetben helyi önkormányzati rendelet határozza meg azt a zaj mértéket, amelynek túllépése már birtokháborítást valósít meg, amelynek megállapítására s határozatával az attól való eltiltásra, indokolt esetben bírság kiszabására a helyi jegyző jogosult. Az Ön által leírt magatartás azonban igen messze van ettől, s nem lépi túl a lakókörnyezetben szokásos, s így a szomszédok által mindenképpen tolerálni szükséges mértéket. Így, ha ezt a mértéket nem lépik túl, nincs félnivalójuk semmiféle eljárástól.
A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.
A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon, a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
dr. Ócsai József
ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 08. 18:10, hétfő | Belföld

Utolsó pillanatban mentette meg a rendőr a veszprémi fiatalt

Véget akart vetni életének egy fiatal Veszprémben.

2022. Augusztus 08. 17:01, hétfő | Belföld

Élet Mentő Pont védjegyet kapott három debreceni intézmény

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) Élet Mentő Pont védjegyét kapta meg három debreceni intézmény: a Déri múzeum, az Aquaticum termál és wellness szálló, valamint a HBZ zárcentrum.

2022. Augusztus 08. 12:03, hétfő | Belföld

Határsértőket rabolt ki egy férfi és fia a román határ közelében

Határsértőket rabolt ki egy férfi és fia a román határ közelében, Csongrád-Csanád megyében, elfogták őket, a bíróság elrendelte letartóztatásukat - tájékoztatta a megyei főügyészség szóvivője hétfőn az MTI-t.

2022. Augusztus 08. 09:04, hétfő | Belföld

Meghalt egy motoros, miután egy őzzel és autóval is ütközött

Meghalt egy motoros vasárnap este a 38-as számú főúton, Nyírtelek közelében történt balesetben, amikor egy őzzel, majd egy személykocsival ütközött - ismerteti honlapján a rendőrség.