Városlista
2022. május 22, vasárnap - Júlia, Rita

Hírek

2021. Május 09. 09:42, vasárnap | Külföld
Forrás: Science

Csernobilban izzik a szarkofág alá temetett reaktor

Csernobilban izzik a szarkofág alá temetett reaktor

Újabb katasztrófától kell tartanunk?
Egy amerikai, tudományos magazin ukrán szakemberekre hivatkozva azt írja, hogy hasadási folyamatok kezdődtek a szarkofág alatt, a reaktorcsarnokban.

A Science természettudományokkal fogalakozó magazin szerint hasadási folyamatok kezdődtek a szarkofág alatt, a reaktorcsarnokban. A nukleáris folyamatok valószínűleg spontán indultak be, de az okokat még nem tudták pontosan feltárni.

Ukrán tudósok jelenleg is vizsgálják, hogy mitől indultak be a hasadási reakciók illetve azt is, hogy szükség van-e rendkívüli beavatkozásra egy újabb baleset elhárításához.Az ukrán Atomerőművek Biztonsági Problémáinak Intézete (ISPNPP) munkatársa a múlt héten azt nyilatkozta, hogy sok a bizonytalansági tényező, de nem zárható ki egy baleset lehetősége sem.

A neutronszám lassan növekszik, mondta Maxim Saveliev, az ISPNPP munkatársa és felhívta a figyelmet, hogy az illetékeseknek néhány évük van arra, hogy feltárják és megoldják a problémát, elhárítsák a fenyegetést.

Fotó: Getty Image

Az 1986-os csernobili atonkatasztrófa radioaktív hatása Európa több országában is érzékelhető volt, több mint százezer ember kényszerült elhagyni az otthonát.

Borítókép: Pixabay/ Csernobil emlékmű

Ezek érdekelhetnek még

2022. Május 21. 18:02, szombat | Külföld

Rekordot döntött a nagy-britanniai milliárdosok száma és vagyona

Újabb rekordra emelkedett a Nagy-Britanniában élő milliárdosok száma és vagyona, bár néhány orosz nagybefektető vagyoni helyzetét erőteljesen kikezdték az Ukrajna elleni orosz invázió miatt elrendelt szankciók.

2022. Május 21. 15:07, szombat | Külföld

Elfogadta a kiberbiztonsági politika főbb elveit az orosz biztonsági tanács

Jóváhagyta a létfontosságú információs infrastruktúra biztonságpolitikai keretrendszerének tervezetét az orosz biztonsági tanács - jelentette be Nyikolaj Patrusev, a testület titkára újságíróknak pénteken Moszkvában.

2022. Május 21. 08:02, szombat | Külföld

Brüsszel 248 millió euróval segíti a menekülteket befogadó öt kelet-európai országot

Csehország 27,4 millió eurót kap az ukrajnai menekültek ellátására az Európai Unió alapjaiból - közölte az Európai Bizottság szóvivője pénteken Brüsszelben a CTK hírügynökséggel.

2022. Május 21. 05:00, szombat | Külföld

Ismét több mint száz szerbiai iskolában volt bombariadó

Több mint száz iskolában volt bombariadó péntek reggel, a legtöbb oktatási intézmény a Vajdaságban található - közölte a szabadkai Pannon RTV.