Városlista
2024. február 27, kedd - Ákos, Bátor

Hírek

2011. Szeptember 22. 14:17, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

Csökkenhet az alapvető élelmiszerek adókulcsa

Csökkenhet az alapvető élelmiszerek adókulcsa

Csökkentené az alapvető élelmiszerek áfakulcsát a kormány, a tizennyolc százalékkal adózó tej és pékáruk mellé vélhetően más, a mindennapi étkezéshez szükséges termékek kerülnek.

Azt azonban, hogy mely termékkörre vonatkozik a kedvezmény, még nem tudni – írja a Magyar Hírlap.

Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője a Magyar Televízióban azt mondta, hogy néhány termék, illetve termékkör átkerül a tizennyolc százalékos, kedvezményes áfakulcs alá, azonban, hogy pontosan melyekről van szó, nem tudni. Mint jelezte: a témában a nemzetgazdasági miniszter tesz javaslatot, s abból kiderül majd, hogyan szélesítik ki a kedvezményes adózású élelmiszerek körét. Hazánkban az általános áfakulcs huszonöt százalék, a kormány múlt heti bejelentése szerint azonban a jövő évtől két százalékkal, huszonhét százalékra emelkedik. A kedvezményes adókulcs alá ma a többi között a tej és a pékáruk tartoznak.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára üdvözlendőnek tartja Szijjártó Péter bejelentését. Ugyanakkor szerinte alaposan meg kell fontolni, mely termékekre vonatkozzon a kedvezményes áfakulcs. „A legalapvetőbb áruk esetében – mint a tej, a kenyér, a burgonya és néhány húsféle – megfontolandó lenne az ötszázalékos adókulcs, a tizennyolc százalékos keretbe pedig a mindennapi étkezés további leggyakoribb termékeinek kellene bekerülniük” – magyarázta a főtitkár. Szerint az áfacsökkentés nem jelentene veszélyt a költségvetésre, bár átmenetileg okozna némi bevételkiesést az államkincstárnak. Hosszabb távon azonban – a gazdaság kifehéredése és a kereslet élénkülése miatt – busás bevételt eredményezne. Mint mondta: a huszonhét százalékos áfát a hazai kereskedelem minden bizonnyal nem bírja el, ezért könnyítésre van szükség.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 27. 14:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: sem fegyvereket, sem katonákat nem vagyunk hajlandóak küldeni Ukrajnába

Sem fegyvereket, sem katonákat nem vagyunk hajlandóak küldeni Ukrajnába - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden a közösségi oldalán.

2024. Február 27. 08:27, kedd | Belföld

Sulyok Tamás: kölcsönös meghallgatás és megértés révén szeretnék bizalmat építeni

Bizalmat szeretne építeni az előítéletektől mentes kölcsönös meghallgatás és megértés révén Sulyok Tamás megválasztott köztársasági elnök, aki hétfőn az Országgyűlésben azt mondta, bizonyos hatáskörökben

2024. Február 27. 06:00, kedd | Belföld

Elfogadta a parlament Novák Katalin lemondását

Elfogadta az Országgyűlés Novák Katalin köztársasági elnök lemondását hétfőn. A képviselők a döntést 196 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül hozták meg.