Városlista
2024. június 17, hétfő - Laura

Hírek

2013. Április 19. 08:40, péntek | Helyi
Forrás: MTI / fotó: illusztráció

Csökkent a foglalkoztatottak száma, megyénk a legnagyobb visszaeső

Csökkent a foglalkoztatottak száma, megyénk a legnagyobb visszaeső

Kismértékben csökkent a foglalkoztatottak száma márciusban az országban tavalyhoz képest, kivéve Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok és Veszprém megyét, állapította meg a Bisnode üzleti információs szolgáltató.

A cég az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemeli: az elmúlt egy évben mindössze egyszer - tavaly júniusban - haladta meg a foglalkoztatottak száma a 2 millió 600 ezret a gazdasági társaságok körében a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) leadott létszámadatok elemzése alapján.
Az idén március végén 2 millió 544 ezer embert foglalkoztattak a cégek a NAV-nál leadott létszámadatok alapján, ami 3 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban ugyanebben a hónapban, viszont 2 ezerrel több mint 2011 márciusában.

A közlemény idézi Keleti Józsefet, a Bisnode Magyarország ügyvezető igazgatóját, aki szerint a munkaerőpiac képtelen kitörni a stagnáló állapotból, bár a helyzet legalább nem romlott lényegesen.

A szakértő szerint minden jel arra utal, hogy a cégek többsége már elvégezte a gazdasági visszaesés miatt szükségessé vált leépítéseket, és jelenleg kivárnak, figyelve a magyar és az európai - kiemelten a német - gazdasági folyamatokat. Az új beruházásokra és ennek következtében a foglalkoztatottak számának bővülésére azonban még várni kell.

Budapesten 1 millió, Pest megyében pedig jellemzően 310 ezer fő körüli értéket mutatnak a foglalkoztatottakra vonatkozó számok havonta; ez a két legerősebb régió a gazdaság fejlettségét, a foglalkoztatottak számát tekintve is. Növekedés azonban még itt sem látszik.

Tavaly márciushoz képest Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok és Veszprém megye kivételével mindenhol csökkent kismértékben a foglalkoztatottak száma az adatok szerint.

A legjelentősebb visszaesés Komárom-Esztergomban volt: itt csaknem 8 százalékkal esett vissza a cégeknél bejelentett dolgozók száma a NAV-nál leadott létszámadatok alapján. A legnagyobb - 1,9 százalékos - növekedés Jász-Nagykun-Szolnok megyében volt, majd Győr környéke következik 1,6 százalékkal. Bár Veszprémben is bővült a foglalkoztatottak köre, mindössze 73-mal dolgoztak többen.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 28. 19:52, kedd | Helyi

Tűzoltó gyereknapot rendezett a Richter

Immáron harmadik alkalommal rendeztek Richter Tűzoltó Gyereknapot Dorogon.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Május 21. 17:21, kedd | Helyi

Jöjjön el gyermekével a Richter Tűzoltó Gyereknapra!

Május 25-én, szombaton immár harmadik alkalommal rendeznek interaktív gyereknapot a Richter Gedeon Nyrt. dorogi gyáregységének nagyparkolójában.