Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2021. Július 11. 12:28, vasárnap | PR

Csöpög a pára a tetőablakról? Ezt rontottad el!

Csöpög a pára a tetőablakról? Ezt rontottad el!

A tetőablakok sok tekintetben egészen más tulajdonságokkal kell, hogy rendelkezzenek, mint a sima ablakok. A beszerelését pedig különösen könnyű elrontani.

Ha nálad is csöpög a pára a tetőablakról, akkor ezeket rontottad el.

Ha a hidegebb napokon kicsapódik a pára a tetőablakon, akkor annak többféle oka is lehet. Ennek a problémának az orvoslása csak tüneti, hiszen azon túl, hogy megszűntetjük a párásodás alapvető okait, gyakrabban szellőztetünk és lehetőség szerint szárítógépet használunk teregetés helyett, nem sokat tehetünk. Éppen ezért annyira fontos, hogy a tetőablak beépítésénél elkerüljük az alapvető buktatókat.

Ha az ablak belül párásodik

Ha azt látod, hogy a tetőablak üvegrétegei közt csapódik le a pára, akkor fellélegezhetsz, mert ez egy viszonylag könnyen orvosolható probléma. Ebben az esetben ugyanis arról van szó, hogy megszökött a rétegek közül a hőszigetelő nemesgáz. Ilyenkor egy szakember kiszáll a helyszínre és bontás nélkül cserélni tudja az üvegezést helyreállítva ezzel a tetőablak hőszigetelő pajzsát.

Ha a tetőablak tokján folyik a víz

Ha a tetőablak belső felületén, különösen a tokon csapódik le a pára, akkor bontás nélkül már nem orvosolható a probléma. Ebben az esetben ugyanis a tetőablak valószínűleg nem lett megfelelően szigetelve a beépítés során és hiányzik, vagy összeesett a párazáró fólia. Emiatt hőhidak alakulnak ki, amik a pára lecsapódásához vezetnek a tetőablak belső felületén.

Mire figyelj, hogy ez ne történjen meg

Egyrészt a 2018-tól kiadott építési engedélyek megkövetelik a szigorúbb hőtechnikai követelményeket, és a tetőtéri ablakoknak is hővezetési 1,25 W/m2K mutatóval kell rendelkeznie. Ez feltételezi, hogy kétrétegű vagy háromrétegű hőszigetelő ablakok kerülnek a lakásra.

A másik rendkívül fontos, hogy a beépítést szakemberek végezzék, akik figyelnek a párazáró fólia felhelyezésére és a megfelelő hőszigetelő réteg beszerelésére is. Azért fontos, hogy szakember végezze a beépítést, mert a párazáró fólia felhelyezésének vannak olyan fogásai, amit nem ismer minden iparos.

Lehet, hogy ezekkel valamivel többe kerül a tetőablak beépítése, de hosszú távon mindenképpen megtérül minden forint ráfordítás egy élhetőbb és egészségesebb lakás formájában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 09. 09:36, kedd | PR

Uralni a mezőnyt: Hogyan befolyásolják a sakk stratégiák a futballt

A sport világában a stratégia döntő szerepet játszik egy csapat sikerében. Míg a futball dinamikus és kiszámíthatatlan játék, a sportág mögött meghúzódó taktikai elvek közül sok a sakk világában gyökerezik.

2024. Április 05. 22:27, péntek | PR

Hogyan legyünk jó gazdik? – Ingyenes oktatóanyagok a kutyatartás kihívásaira

A mai modern világban, ahol a technológiai fejlődés és a gyors élettempó dominál, sokan keresnek menedéket és nyugalmat a természetben, illetve házi kedvencek társaságában.