Városlista
2024. június 25, kedd - Vilmos

Hírek

2022. Február 19. 10:02, szombat | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Dél-kínai városok pénzjutalmat ajánlottak a járvány sújtotta Hongkongból átszökőket bejelentőknek

Dél-kínai városok pénzjutalmat ajánlottak a járvány sújtotta Hongkongból átszökőket bejelentőknek

A dél-kínai Kuangtung tartomány több városa jelentős pénzjutalmat ajánlott fel azoknak, akik bejelentik a hatóságoknak a kínai határt a szomszédos Hongkong felől illegálisan átlépő személyeket,

miután Hongkongban az elmúlt héten egyre súlyosbodott a várost jelenleg sújtó koronavírus-járvány.

A Global Times című kínai lap internetes kiadásában pénteken megjelent cikk szerint Csuhaj és Tungkuan városok egyaránt legfeljebb százezer jüan jutalmat tűztek ki arra az esetre, ha valaki információval szolgál Hongkongból szárazföldi vagy vízi járművel történő embercsempészetről. Embercsempészek bejelentéséért 30 ezer jüan, illegális határátlépők bejelentéséért pedig 10 ezer jüan díjazást ajánlottak fel.

A Kuangtungban fekvő Csuhajban kedden már el is fogtak egy tízfős csoportot, melynek tagjai motorcsónakon kísérelték meg elérni a kínai szárazföldet. Az eset bejelentőjét a helyi sajtó jelentése szerint százezer jüannal jutalmazták.

Az akció hátterében az áll, hogy az utóbbi időben a Kína egyes szárazföldi részein felbukkant járványgócok némelyikének kialakulását Hongkongból érkező, illegális határátlépőkhöz vezették vissza. A közép-kínai Hunan tartományban, a kelet-kínai Fucsienben, valamint Sanghajban is azonosítottak olyan koronavírus-fertőzötteket - összesen öt embert -, akikről kiderült, hogy tíz másik emberrel együtt február 15-én csónakon szöktek át Csuhajba Hongkongból. A Sanghajban regisztrált fertőzöttet, aki Hongkongban élő kínai állampolgár volt, letartóztatták a járványelleni intézkedések megsértéséért, és büntetőeljárást indítottak ellene, miután Csuhajból szupergyorsvonaton utazott Sanghajba.

Hongkong és a szárazföldi Kína között a határátkelést azóta korlátozták, hogy Kína 2020 márciusában lényegében lezárta a határait a külvilág felé a koronavírus-járványra tekintettel, jelentősen korlátozva a beutazásokat, és csökkentve a nemzetközi járatok számát. A hongkongi és a szárazföldi kínai hatóságok az utóbbi hónapokban egyeztetéseket folytattak ugyan a határ részleges újranyitására, ám az erre vonatkozó terveket keresztülhúzta a Hongkongot sújtó, legújabb járványhullám.

A mintegy 7,5 milliós Hongkongban csütörtökön 6116 új Covid-esetet regisztráltak, amely rekordmagas napi adatnak számít a városban. A Peking által a város megsegítésére küldött első, járványügyi szakértőkből álló csoport, valamint nukleinsavas vírustesztek végzésére alkalmas járművek csütörtökön érkeztek Hongkongba.

Azóta, hogy tavaly februárban elindították a tömeges oltási programot, a hongkongiak közül 5,72 millióan vették föl a koronavírus elleni vakcina első dózisát, amely a lakosság több mint 84 százalékát jelenti. A második dózist 5,05 millióan, a harmadikat pedig 1,36 millióan kapták már meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 21. 12:07, péntek | Külföld

Robbanószerkezettől halt megy egy gyerek Horvátországban

Robbanószerkezettől halt megy egy kilencéves cseh gyerek Horvátországban, az apát letartóztatták közbiztonság elleni súlyos bűncselekmény vádjával - közölte pénteken a Zára (Zadar) megyei rendőrség.

2024. Június 20. 08:02, csütörtök | Külföld

Hőmérsékleti rekordok dőltek meg az Egyesült Államok északkeleti térségét sújtó hőhullám nyomán

Hőmérsékleti rekordok dőltek meg az Egyesült Államok hőhullám által érintett északkeleti térségében, ahol 35 Celsius-fok fölé emelkedett a nappali csúcshőmérséklet szerdán.

2024. Június 17. 13:07, hétfő | Külföld

Lőszerrobbanás egy csehországi katonai kiképző központban, sérültek

Lőszerrobbanás történt hétfő délelőtt Csehországban, az Olmütz (Olomouc) melletti Libavá katonai kiképző központ területén, többen megsérültek - jelentette a cseh hadsereg az X közösségi hálózaton.

2024. Június 14. 07:26, péntek | Külföld

Jens Stoltenberg: a NATO-nak hosszú távú támogatást kell biztosítania Kijevnek

Az észak-atlanti szövetségnek kiszámíthatóságot kell biztosítania Kijev számára azzal, hogy azonnali és hosszútávú támogatás mellett kötelezi el magát úgy a katonai, mint a pénzügyi támogatás terén