Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Október 11. 21:27, péntek | Belföld
Forrás: mno.hu

Devizahitelper: ismét vesztett az OTP

Devizahitelper: ismét vesztett az OTP

A Fővárosi Törvényszék az MNO megkeresésére közölte, hogy a felperes által az OTP Bank és társa ellen indított „jogalap nélküli gazdagodás visszafizetése” iránti perében a Pesti Központi Kerületi Bíróság október 11-én ítéletet hirdetett.

A bíróság megállapította a kölcsönszerződés semmisségét, ugyanis a szerződéskötéskor hatályos törvények szerint „semmis az a fogyasztási, lakossági kölcsönszerződés, amelyik nem tartalmazza többek között azon feltételeknek, illetőleg körülményeknek a részletes meghatározását, amelyek esetében a hiteldíj megváltoztatható, vagy ha ez nem lehetséges, az erről szóló tájékoztatást”. Az ítélet nem jogerős – tették hozzá. Barabás Gyula, a Széchenyi Hitelszövetkezet elnöke portálunkkal közölte: a kormány „egyszerű helyzetben” van, hiszen korábban november 1-jéig adott határidőt a bankszövetségnek arra, hogy egy elfogadható devizahiteles-mentőcsomagra javaslatot tegyen. Barabás szerint már több jogerős ítélet is született – például Miskolcon és Pécsett is –, melyeket csak „át kell olvasni, a megoldás bennük van”. A hitelszövetkezet elnöke ezeket az ítéleteket precedensjellegűnek nevezte.

Júliusban a Kúria sem a banknak, sem a devizahiteles ügyfélnek nem adott igazat egy frankalapú kölcsönszerződés elbírálásakor. Az árfolyamrést költségként kellett volna feltüntetni, de a megállapodást a legfőbb bírói fórum érvényesnek tartja. Az OTP Bank azt válaszolta az Azénpénzem.hunak, hogy az írásos ítélet kézhezvételét követően dönt majd a fellebbezés részleteiről. Ez nagyjából hasonló probléma, mint amivel a napokban jogerősen pert nyert Léhmann György a Pécsi Ítélőtáblán.
Sorra nyerik a pereket a hitelkárosultak

Október 9-én újabb devizahiteles nyert pert bank ellen: az OTP és a Raiffeisen után az AXA-t is elkaszálták első fokon. Az MNO az ügyben Léhmann György ügyvédhez fordult – aki sikerre vitte ügyfelét a bank ellen – felvilágosításért. Léhmann elmondta, a magyar ítélkezési gyakorlat továbbra sem ismeri a precedens fogalmát, de a bíróságok iránymutatónak veszik ezeket az ítéleteket, így a mostanit is. Mint október 8-án megírtuk, Léhmann, a hétszáz hasonló ügyben egyszerre eljáró siófoki jogász először nyert pert jogerősen devizahiteles ügyfelet képviselve. „Azt hiszem, összedöntöttem a devizahitel-szerződést – mondta a Somogyi Hírlapnak az ügyvéd a Pécsi Ítélőtábla határozatáról. – Igaz, hogy ez csak egy ítélet, de a bankot lépésre kényszeríti.”

Elvesztik a meccset a bankok

„Ezt a meccset a bankok előbb-utóbb tragikusan el fogják veszíteni: vagy a magyar, vagy az európai bíróságokon megszületik majd az a döntés, amelynek következtében a kártyavár összeomlik” – hangzott el azon az egyórás fórumon, amely a Kapos Televízió stúdiójában zajlott Róna Péter részvételével.

Ha a szerződő felek november 1-jéig nem tudnak dűlőre jutni, a magyar állam megteszi a szükséges lépéseket, a lakáscélú, jelzálogalapú devizahitelnek pedig meg kell szűnnie – mondta Giró-Szász András kormányszóvivő.

A devizahitelesek megsegítése és a rezsicsökkentés folytatása miatt további bírálatokra és támadásokra számít Orbán Viktor.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;