Városlista
2024. május 24, péntek - Eszter

Hírek

2015. Március 27. 06:00, péntek | Belföld
Forrás: onlinejogsebesz.hu

Diákhitel elévülés?

Diákhitel elévülés?

Elévül-e a diákhitel tartozása? Erre keresi a választ olvasónk, akinek az onlinejogsebesz.hu segít!

Kérdés:
Tisztelt Jogsebész!
2003-ban felvettem kb 200.000 Ft-os diákhitelt, tanulmányaim befejezése után a törlesztést egy félreértés miatt nem kezdtem el azonnal (a szerződéskötésnél úgy értettem, hogy akkor kell megkezdeni a törlesztést amikor munkába állok). Mire észhez kaptam már fel is mondták a szerződést és egy összegben követelték. A 2003-ban felvett diákhitel szerződésem 2005-ben került felbontásra. Ezután gyermekem született így abbol a jövedelemből nem tudtak levonást érvényesíteni, meg is feledkeztem a tartozásról. Most viszont egy közel 800.000 Ft-os adótartozásom lett belőle. Kérdésem az lenne hogy 2003 óta nem évült el? Írtam az adóhatóságnak és a diákhitel központnak is, de nem náluk kell kezdeményezni az elévülési eljárást és érdemleges választ sem kaptam. Kérdésem az lenne, hogy hol kezdeményezhetem? Kinek írjak? Esetleg kamatlevonási kedvezményért folyamodhatok? Válaszukat előre is köszönöm szépen. Üdvözlettel.

Válasz:
Tisztelt Kérdező!
A diákhitel esetében az elévülést a szerződés felmondásától kell számítani, ami Önnél 2005-ben történt. A gyermekkel/gyermekekkel otthon töltött időtartam nem számít bele az elévülésbe, mert ennek időtartama alatt az elévülés szünetel. Leveléből nem derül ki, hogy ez hány év volt, mikor kezdődött és mikor fejeződött be.
Az is megállapítható, hogy ügye végrehajtás alatt van a NAV-nál. Elévülésre is csak velük szemben tud hivatkozni, de azt tudnia kell, hogy bármilyen végrehajtási cselekmény megszakítja az elévülést.

Azt javasolnám, hogy ne levelezgessen a NAV-val, hanem személyesen keresse fel őket, és tisztázzák, hogy mikor és milyen eljárási cselekmények történtek.

A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!
Tisztelettel:

dr. Lendvai Zsuzsa ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 24. 13:21, péntek | Belföld

Orbán Viktor: Brüsszelben Európa háborúba lépésének előkészítése történik

Ami ma Brüsszelben történik, az hangulati előkészítése Európa háborúba lépésének - jelentette ki a miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

2024. Május 24. 09:48, péntek | Belföld

KSH: áprilisban 4 millió 749 ezer volt a foglalkoztatottak száma

2024. Május 24. 08:02, péntek | Belföld

Orbán Balázs: Magyarország nagy dolgokra hivatott és nagy dolgokat fog tudni elérni

Orbán Balázs reméli, új könyvének köszönhetően kiderül, hogy a jelenlegi nehéz helyzet, a háború és a \"háborús készülődés\" ellenére Magyarország \"nagy dolgokra hivatott és nagy dolgokat fog tudni elérni\".

2024. Május 24. 08:00, péntek | Belföld

Hajóbaleset Verőcénél - BRFK: megtalálták a negyedik áldozat holttestét

Megtalálták a Verőcénél történt hajóbaleset negyedik áldozatának holttestét - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) Facebook-oldalán csütörtökön.