Városlista
2022. július 5, kedd - Sarolta, Emese

Hírek

2017. Október 09. 07:45, hétfő | Helyi
Forrás: infoesztergom.h

Dicsőség a hősöknek – Megemlékezés és kegyeleti futás az aradi vértanúkra emlékezve

Dicsőség a hősöknek – Megemlékezés és kegyeleti futás az aradi vértanúkra emlékezve

A hősök köztünk élnek: kegyeleti futás és megemlékezés az aradi vértanúk emlékére

Hosszú évek szép esztergomi hagyományához híven tartotta pénteken Esztergom az Aradi vértanúkról szóló városi emlékezést és a városi sportcsarnok által szervezett Kegyeleti Futást. Ez utóbbi megmérettetésen a városi középiskolák futói vettek részt, akik a Hősök terétől a Bottyán-hídig tartó szakaszon sprinteltek az egyes váltófutó szakaszokon. A Kegyeleti Futást követően a diáksággal és a város közönségével együtt emlékeztünk a tizenhárom aradi mártírra – számolt be az eseményről Romanek Etelka polgármester közösségi oldalán.

Kitért rá, hogy az ünnepség első részében Gergely Endre történelemtanár szívhez szóló, drámai részleteket is felmutató előadásában az aradi vértanúk helytállásáról beszélt. Mint egy helyen fogalmazott: 1849-ben hősök helyett mártírokra volt szükség, de ma ez fordítva igaz, ma mártírok helyett hősökre van szükség, olyan diákokra akár, akik becsülettel végzik el feladataikat, a gyengék oldalára állnak és vállalják a jóért való küzdelmet.

A tizenhárom aradi vértanúra szóló emlékműsort idén a Babits Mihály Általános Iskola 7. osztályos diákjai adták elő. Összeállításukat követően a koszorúzáson Romanek Etelka Bánhidy László alpolgármesterrel helyezte el Esztergom nevében a vértanúk emlékműve előtt a városi koszorút, illetve több helyi társadalmi szervezet, közösség tett hasonlóan a Pöttyös téren lévő emlékoszlopnál.

A koszorúk, virágok és mécsesek elhelyezése után Pál György sportcsarnok igazgatóval együtt adta át Romanek Etelka az idei Kegyeleti Futáson résztvevő diákcsapatoknak az elismeréseket. A lányoknál a Dobó Katalin Gimnázium csapat ért be elsőként a célba, a fiúknál pedig az Árpád-házi Szent Erzsébet Gimnázium futottak a leggyorsabb. További sorrend a lányoknál: 2. Árpád-házi Szent Erzsébet Gimnázium, 3. Balassa Bálint iskola, 4. Bottyán János iskola, a fiúknál: 2. Dobó Katalin Gimnázium, 3. Bottyán János iskola, 4. Ferences gimnázium, 5. Balassa Bálint iskola, 6. Kolping iskola.

Dicsőség a hősöknek!
Október 6-án este a hagyományoknak megfelelően egy-egy mécsest gyújtva emlékeztünk az 1848-1849-es magyar szabadságharc vértanúira.
„Soha nem feledjük azokat, akik életüket is készek voltak feláldozni hazájukért, akik a szabadságban hittek” – hangsúlyozta ekkor a polgármester.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Július 04. 15:18, hétfő | Helyi

ADORJÁN ATTILA FOTOGRÁFUS FÉNYÉRZÉKENY CÍMŰ KIÁLLÍTÁSA

2022. június 28-án nyílt meg Adorján Attila esztergomi fotográfus Fényérzékeny című kiállítása a Kapcsolatok Házában.

2022. Június 30. 17:30, csütörtök | Helyi

Idén is cirkuszjeggyel jutalmazza a kitűnő tanulókat a Fővárosi Nagycirkusz

A tanévet kitűnő eredménnyel záró általános iskolás diákoknak a Fővárosi Nagycirkusz ingyenes belépőjegyet biztosít nyári előadásai valamelyikére. A Kitűnő Tanuló Program kuponjai szeptember 18-ig válthatók be.

2022. Június 29. 16:27, szerda | Helyi

Munkatársakat keres a Grand Hotel Esztergom!

A Continental Group cégcsoporthoz tartozó, múlt nyáron nyitó Grand Hotel Esztergom bővülő csapatába kollégákat keresünk szállodai recepciós és animátor pozíciókba!

2022. Június 27. 14:24, hétfő | Helyi

JOGSEGÉLY PSZICHIÁTRIAI JOGSÉRTÉSEK ESETÉN