Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2015. Április 29. 07:09, szerda | Helyi
Forrás: MTI/Duna Múzeum

Eddig ismeretlen képek Rauscher György esztergomi kiállításán

Eddig ismeretlen képek Rauscher György esztergomi kiállításán

Három, eddig csak fényképről ismert Rauscher György-festmény került elő az alkotó életmű-tárlatának rendezése közben, mindhárom mű látható lesz az esztergomi Duna Múzeum szerdán nyíló kiállításán.

Bard Edit a múzeum marketing munkatársa az MTI-nek elmondta, hogy a fiatalon elhunyt dorogi származású festő alkotásainak átfogó tárlatához a Petőfi Irodalmi Múzeumból és a komáromi Klapka György Múzeumból is kölcsönöztek képeket.
A rendezőknek a Klapka Múzeum igazgatója jelezte, hogy egy pozsonyi magángyűjtőnél három Rauscher-festmény található. A gyűjtő a képeket egy szlovákiai ház pincéjében találta és csak a restaurálás után derült ki számára, hogy Rauscher-műveket vásárolt.

A három kép közül kettőt, a Halotti tor és a Férfi portré címűeket egy korábbi, Rauscher munkásságát bemutató katalógus alapján lehetett azonosítani. A Halotti tor a vászon hátulján található cédula alapján szerepelt az 1920-as években a Nemzeti Szalon kiállításán

A harmadik kép, a Szerelmes pár című alkotás a festő életművét korábban kutató Zsembery Dezső számára is újdonság volt. A három kép elsőként a Duna Múzeumban szerdán kerül ismét a nagyközönség elé, a június 9-ig látható kiállítást Wehner Tibor Munkácsy-díjas művészettörténész nyitja meg.

Rauscher György (1902-1930) a két háború között a magyar művészet egyik kiemelkedő alakja volt. Bécsben és a budapesti Képzőművészeti Főiskolán tanult. 1927-től Nizzában, Párizsban, majd Berlinben élt. Itt a Scherl kiadó számára dolgozott. Megnyerte a Sport im Bild címlappályázatát, melynek eredményeként a kiadvány állandó illusztrátora lett.

Tüdőbaj végzett vele, miután 1930 visszatért Komáromba. Rangos portréfestőnek számított, európai sikereinek korai halála vetett véget. Dorogon művészeti díjat neveztek el róla.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 18:36, csütörtök | Helyi

Elindult a "piskóta" körforgalom építése Esztergomban

Április 30-án indult a Dobogókői út – Petőfi Sándor út – Terézia utca – Kálvária út kereszteződésénél a körforgalom építése.

2024. Május 02. 18:34, csütörtök | Helyi

Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny

2024. május 18-19-én kerül megrendezésre a Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny.

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.