Városlista
2022. október 5, szerda - Aurél

Hírek

2013. December 10. 07:28, kedd | Helyi
Forrás: MTI/fotó: bebte.hu

Eddig nem látott ásványok és képződmények a Sátorkőpusztai-barlangban

Eddig nem látott ásványok és képződmények a Sátorkőpusztai-barlangban

Eddig nem látott ásványokat és képződményeket mutat be december 14-i szervezett túráján a Benedek Endre Barlangkutató és Természetvédelmi Egyesület a Sátorkőpusztai-barlangban - közölte az MTI-vel az egyesület elnöke.

Lieber Zamás elmondta, hogy a barlang Benedek-termének takarítása közben hozzáférhetővé váltak eddig láthatatlan formák, valamint a törmelékhalmok takarásából olyan ásványcsoportok is előkerültek, amelyeket korábban csak a barlang felfedezőinek leírásából ismertek.

Az egyesület bemutatható formába rendezte a feltárt anyagot, a kristályos képződmények egy részét védelmet nyújtó vitrinben helyezték el. A Benedek-terem rendezésével a bejárható tér is nagyobb lett. A túrára a korlátozott létszám miatt előzetes bejelentkezés szükséges a www.bebte.hu oldalon.

A BEBTE közölte: szeretnék felvenni a kapcsolatot magángyűjtőkkel és azokkal a múzeumokkal, amelyekben Sátorkőpusztáról származó képződmény található, mivel örökölt gyűjtemények esetében már többször kaptak erről értesítést. Az ásványokat keletkezésük helyén, a barlang nagytermében, az adományozók nevének feltüntetésével mutatnák be.

A Sátorkőpusztai-barlangot 1946-ban dorogi természetjárók fedezték fel. Feltárása további hévizes barlangok megismerésére ösztönözte a szakembereket.

Felfedezése után a látogatók, valamint a környékben állomásozó magyar és szovjet katonák a kalcit-, aragonit- és gipszkristályokkal borított, 286 méter hosszú barlang jó részét tönkretették.

A Sátorkőpusztai-barlang 1993-tól Komárom-Esztergom megye egyetlen, a nagyközönség számára is - előzetes bejelentkezés után - látogatható barlangja. A BEBTE 2012-ben egy új járatot talált, amelynek folyosóját az 1946-os, felfedezéskori állapotokra jellemző kiválások borítják. Érintetlen gipszkristályok és borsókő figyelhető meg a falakon, a mennyezetet limonitos kiválások és kalcitlemezek fedik. Az új szakaszt a bejutás napjára utalva Pünkösdi-ágnak nevezték el - mondta Lieber Tamás.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Szeptember 29. 16:43, csütörtök | Helyi

Technológiai korszerűsítés megvalósítása a C-SPED 84 Kft.-nél

C-SPED 84 Kft. az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és hazai központi költségvetési előirányzatból 120,32 millió forint feltételesen vissza nem térítendő támogatásban részesült.

2022. Szeptember 28. 08:36, szerda | Helyi

A Grand Hotel Esztergom csapatába Recepcióst keresünk!

A szálloda – a Continental Group üzemeltetésében – a város központjában épült, a Mária Valéria hídra felvezető Táncsics utcában, a Prímás-szigeten.

2022. Szeptember 26. 09:17, hétfő | Helyi

Már Esztergomban és környékén is házhoz szállít a Tesco