Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2015. Szeptember 24. 13:21, csütörtök | Helyi
Forrás: sajtóközlemény

Egy hét a mobilitásról Esztergomban

Egy hét a mobilitásról Esztergomban

Több programmal is csatlakozott idén Esztergom az egyhetes Európai Mobilitási Hét és Autómentes Világnap programsorozathoz.

A városban több helyszínen zajlottak családi sportprogramok, bemutatók és játékok a környezetbarát közlekedés népszerűsítéséért.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium pályázati támogatásának köszönhetően idén több programmal csatlakozhatott Esztergom a mozgásról, egészségről és a környezetünk megóvásáról szóló nemzetközi Európai Mobilitási Hét és Autómentes Világnaphoz szeptember 16. és 22. között.

Az akció legfontosabb célkitűzése a környezetbarát közlekedés népszerűsítése mellett, hogy felhívja a figyelmet a kerékpáros és gyalogos közlekedés fejlesztésének szükségességére. A mobilitási hét esztergomi programjai közt óvodásoknak szóló zenés, játékos foglalkozások, szabályos és biztonságos kerékpáros közlekedést népszerűsítő feladatok is szerepeltek a hét folyamán, Esztergom legnagyobb bevásárlóközpontjának parkolójában. Mindezt bemutatók,
„A környezetünk a barátunk” című rajzpályázat is színesítette. Napközben mindemellett a Kis-Duna sétány lezárt szakaszán gyerekeknek szóló vetélkedők, sorversenyek és aszfaltrajzolás zajlott.

A hétköznapi programok szombaton az Esztergomi Vasas pályán folytatódtak, melyet a „hídbiciklizés” nyitott. Ennek keretében két keréken, a Mária Valéria hídon keresztül a Garam folyón át kerékpároztak a résztvevők az Ipoly folyó partjáig, Helemba településig, majd vissza. A kisebb gyerekekkel érkezőknek Párkányig és Garamkövesdig tartott a túra. A kerekezésnek nem a versenyzés volt a célja, hanem a közös kirándulás, a szabadban való mozgás öröme. Visszaérkezéskor a Széchenyi téren a résztvevőket „Európai Mobilitási Hét” felirattal és emblémával ellátott apró ajándékokat, frissítő italokat és szendvicseket kaptak.

Vasárnap a Bazilika elől gyalogtúra indult az esztergomi rögbi pályáig, ahol színpadi programok, mozgást népszerűsítő műsorok, sporttáncbemutatók mellett a gyerekeket a felfújhatós csúszdák is várták. Közben a Bóbita zenekar mozgatta és nevettette meg a közönséget. A programot színesítette
Móringer Lajos veterán kerékpáros, aki a biciklis túráiról mesélt és, akinek „Csodaszarvas” elnevezésű Csepel gyártmányú, régiségnek számító kerékpárját is megcsodálhatták a jelenlévők.

Az Autómentes Világnap alkalmából meghirdetett felhíváshoz a mobilitás hetén rengeteg esztergomi csatlakozott, akik otthon hagyták autójukat és kerékpárral, illetve gyalog indultak munkába, iskolába. A Széchenyi téren ráadásul reggeli várta mindazokat, akik környezetkímélő módon érkeztek.

A „mobilitás” az Európai Mobilitási Hét és Autómentes Világnappal azonban nem ér véget Esztergomban, hiszen hamarosan a 15. alkalommal állnak rajthoz a népszerű, több ezer helyit és környékbelit vonzó Mária Valéria Hídfutás versenyzői.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 18:36, csütörtök | Helyi

Elindult a "piskóta" körforgalom építése Esztergomban

Április 30-án indult a Dobogókői út – Petőfi Sándor út – Terézia utca – Kálvária út kereszteződésénél a körforgalom építése.

2024. Május 02. 18:34, csütörtök | Helyi

Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny

2024. május 18-19-én kerül megrendezésre a Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny.

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban