Városlista
2021. május 6, csütörtök - Ivett

Hírek

2021. Április 10. 07:37, szombat | Helyi
Forrás: Esztergom.hu, Zöld Busz Facebook

Egy hónapig ingyen használhatják az esztergomiak a Zöld Busz tesztjáratát

Egy hónapig ingyen használhatják az esztergomiak a Zöld Busz tesztjáratát

A Zöld Busz Program keretében 2021.04.12. és 05.08. között egy Mercedes-Benz eCitaro elektromos autóbusz közlekedik majd teszt jelleggel Esztergomban.

A Zöld Busz Program Program keretében 2020. és 2029. között összesen 35,9 milliárd forint áll rendelkezésre a 25 ezer főnél nagyobb lélekszámú városok és közlekedési közszolgáltatók számára, elektromos meghajtású buszok és önjáró trolibuszok beszerzésének támogatására.

A demonstrációs mintaprojektben nyolc vidéki nagyvárosban történik meg az elektromos buszok próbaüzemeltetése, közöttük Esztergomban is, amely a hatodik állomása a zöld közlekedést bevezető programnak.

Városunkban 1 hónapig jár a Zöld Busz, erről Hernádi Ádám polgármester és a város honlapja is beszámolt, ahol a pontos menetrendről is tájékozódhatnak.

Érdemes a menetrendet figyelmesen áttanulmányozni, mert a busz, annak érdekében, hogy minél szélesebb körben tesztelhessék az esztergomiak változó útvonalon közlekedik, lefedve a város teljes területét.

A pontos menetrend a linkre kattintva érhető el: https://www.esztergom.hu/items/docs/zoldbusz_menetrend.pdf

A különböző demonstrációs helyszínek eltérő infrastrukturális feltételei, változó földrajzi adottságai, valamint a különböző busztípusok üzemeltetési tapasztalatai mind hozzájárulnak ahhoz, az újelektromos buszok hatékonyabban szolgálják a hazai környezetbarát közlekedést, csökkentsék a városi lég- és zajszennyezettséget. Ezek a buszokteljesen emissziómentesek, nem zörögnek, nem pöfögnek, és sokkal halkabban suhannak, mint dízel társaik.

Nem elhanyagolható tényező az sem, hogy minden lecserélt régi dízelbusz után 800 fa széndioxid-megkötö kapacitása szabadul fel.

Fotó: Hernádi Ádám Facebook

Ezek érdekelhetnek még

2021. Május 06. 12:11, csütörtök | Helyi

Itt a „Magyar Róma!” címmel, két útvonalon indítja újra várostörténeti sétáit a Cathedralis Tours

Május 1 és október 30 között hétvégenként pénteken, szombaton és vasárnap délelőtt a Vízivárost és a Várhegyet, szombaton és vasárnap délutánonként pedig a Szent Tamás-hegyet és történetét ismerhetik meg a résztvevők.

2021. Május 06. 07:46, csütörtök | Helyi

Újra látogatható a dömösi prépostság altemploma

Május 8-tól szervezetten látogatható a prépostság altemploma. A lelkiségi programokra még várni kell, de a vezetett műemléki bemutatás már most szombattól elérhető lesz.

2021. Május 06. 06:28, csütörtök | Helyi

Indulnak a bunker és orchidea túrák

A Duna-Ipoly Nemzeti Park május 8-tól újra megtartja vezetett túráit a Strázsa-hegyen és környékén, amelyekre már most lehet jelentkezni.

2021. Május 05. 08:03, szerda | Helyi

Hagyományos esztergomi Mindszenty-szentmise

Május 8-án, 10.30 órától engesztelő szentmisét mutatnak be az Esztergomi Prímási Bazilikában Tiszteletreméltó Mindszenty József bíboros újratemetésének 30. évfordulóján.