Városlista
2023. szeptember 25, hétfő - Eufrozina

Hírek

2011. Szeptember 02. 07:17, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress

Egy-két hetet csúszik az idén a repce vetése

Egy-két hetet csúszik az idén a repce vetése

Egyrészt az augusztus közepe óta tartó kánikula, másrészt a csapadékhiány következtében porzó földek miatt idén is kénytelenek az optimális vetési időpontról lemondani a gazdák.

Holott nagy az érdeklődés a jól fizető olajnövény iránt – olvasható a Magyar Agrárkamara elemzésében.

Augusztus elejétől gazdáknak már a következő aratási időszakra is gondolni kell, mivel a repce a legkorábban elvetendő növény, s értelemszerűen ennek a kultúrának a vetésével indul az őszi vetési szezon. Így például a gazdáknak ki kell választani a legmegfelelőbb fajtát, hibridet, a termesztéstechnológiát, ahol kiemelten fontos a műtrágyázás, ugyanis 30-40 százalékban a tápanyagellátás határozza meg a következő évi termést. A magas – tonnánként 100 ezer forint feletti - terményárak mellett egyáltalán nem elhanyagolható tényező, hogy egy tonnával több, vagy kevesebb lesz-e a termés.

Idén 237.706 hektárról 532.432 tonna repcemagot takarítottak be a gazdák, mindezt 2,24 t/ha-os termésátlag mellett. Ez a megelőző két évet figyelembe véve a legkisebb termésterület, mivel 2010 és 2009-ben kb. 262 ezer hektár körül alakultak a termőterületek, közel azonos termésátlagok mellett.

A vetés az augusztus közepe óta tartó kánikula és szárazság következtében egy-két hetet csúszik. Az optimális vetési idő szeptember eleje, de tény, hogy a magvakat szeptember végéig talajba lehet juttatni nagyobb kockázat nélkül. (Erre példa a tavalyi eset, mikor is a belvizes talaj hátráltatta a munkákat.)

Az előzetes tervek és szándék szerint tavalyihoz képest növekedés várható a vetésterületben, az olajos magvak jó piaca, a bővülő kereslet is vetésterület növekedés irányába hathat. Ezt a tényt erősítheti, hogy Németországban, a Német Parasztszövetség adatai alapján, óriásit esett a repce termésmennyisége.

2010-hez képest, mintegy 34 százalékkal kevesebb magot takarítottak be, 3,7 millió tonnát a tavalyi 5,7 millió tonna helyett, a mintegy 10 százalékkal kisebb vetésterületről.

18,9 millió tonna lett az EU az idei repcetermése, ez valamivel jobb az előzetes várakozásoknál. Franciaországban 5,2 millió tonna (várt 4,9 millió t), az Egyesült Királyságban 2,46 millió tonna várt 2,43 millió t),Lengyelországban pedig 1,9 millió tonna (várt 1,8 millió t) termett, ugyanakkor, több nagyobb termelő országban esőzések és áradások lassították az aratást augusztus elején, ezért itt kisebb termés várható. A kisebb termelő országokban, mint pl. Csehország, Románia, Dánia is terméskiesés várható. A csökkenő kínálat a feldolgozásban is éreztetni fogja nagy valószínűséggel a hatását, ezért nőhet a repce, a növényi olajok, illetve a biodízel importja a 2011/2012. időszakban. A termelői árak jelenleg 108-115 ezer forint körül mozognak tonnánként

OrientPress Hírügynökség

Címkék: vetés

Ezek érdekelhetnek még

2023. Szeptember 25. 09:29, hétfő | Belföld

A Mészáros Autó Javító Kft. javítja ezentúl a mentőautókat

Mészáros Lőrinc autójavítója szerelheti a mentőautókat a következő négy évben, évi egy, összesen négymilliárd forintért, derül ki az Elektronikus Közbeszerzési Rendszeren közzétett hirdetményből.

2023. Szeptember 25. 08:50, hétfő | Belföld

559.100 Ft a bruttó átlagkereset

2023 júliusában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 559 100, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 385 600 forint volt.

2023. Szeptember 25. 07:49, hétfő | Belföld

Hazaérkeztek Líbiából a magyar kutató-mentők

Hazaérkeztek Líbiából a magyar kutató-mentő szervezetek tagjai, akiket a Külgazdasági és Külügyminisztérium üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkára fogadott a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren vasárnap

2023. Szeptember 25. 06:00, hétfő | Belföld

Szeptember utolsó hetében visszatér a nyugodt, napos idő

Szeptember utolsó hetében visszatér a napos, nyugodt idő, 23-28 Celsius-fok körüli maximumokkal.