Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2021. Március 15. 10:50, hétfő | Helyi

Egy kis Lipót-terasz, ha lehet?

Egy kis Lipót-terasz, ha lehet?

Mint tűt a szénakazalban, úgy kell keresni az Esztergomi vár egyik legszebb kültéri részébe való bejutás lehetőségét.

Általában földig ér a rácsos vasajtó, elzárva a kíváncsi szemek elől a várat és a várost egyedi perspektívában láttató panorámát. Pár napja bukkant fel az egyik közösségi oldalon, hogy az ünnepi hétvégén felnyílik az a megálljt parancsoló rács és bárki korzózhat -szigorúan a járványügyi előírások betartásával- a vár keleti részén elterülő, meglehetősen nagy teraszon.

A most terasznak nevezett zöldfelület egykor zártkert volt, amelynek építése a román korban kezdődött el, majd folyamatosan bővítették. Így építették hozzá a Telegdy-bástyát, vagy más nevén Kapu-rondellát, a „Rondellát”, amely napjainkban különböző kiállítások, művészeti események színhelye.

Szinte teljes kör alakú, fedett tetejéről akadálytalanul átlátni a szemben lévő Szent Tamás-hegyre. Emiatt is épült. Az 1543-as török ostrom előtt a több ponton megerősítették a falakat, a Kapu -rondella kifejezetten a Szent Tamás -hegy ellensúlyozására épült, mivel az egy magasságban helyezkedett el a várral, ez pedig lehetővé tette volna az ellenségnek a várfalak szétágyúzását. A bástya megépülte után viszont a várvédők is elhelyezhették tüzérségi eszközeiket és sikerrel védekeztek. Az 1543-as ostromban végül a török haderő győzött, ám ez nem a várőrség elszántságán múlott. A janicsárok bejutottak a Vízivárosban lévő Víztoronyhoz és megszüntették a várban lévők vízellátását, amire több zsoldos egység kezdeményezte a vár megadását.
Visszatérve a Lipót-teraszra. Az elmúlt évek tapasztalatait figyelembe véve kora őszig, jó időben, hétvégénként nagy valószínűséggel alkalmunk lehet sétálni, élvezni az egyik legszebb panorámájú helyet Esztergomban.

Címkék: Lipót Terasz

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 18:36, csütörtök | Helyi

Elindult a "piskóta" körforgalom építése Esztergomban

Április 30-án indult a Dobogókői út – Petőfi Sándor út – Terézia utca – Kálvária út kereszteződésénél a körforgalom építése.

2024. Május 02. 18:34, csütörtök | Helyi

Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny

2024. május 18-19-én kerül megrendezésre a Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny.

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban