Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2014. Szeptember 09. 09:46, kedd | Életmód
Forrás: ITE

Egy ritkán használt különlegesség: az articsóka

Egy ritkán használt különlegesség: az articsóka

Sokan hajlamosak vagyunk arra, hogy a már jól ismert alapanyagokat használjuk a konyhában, és sokszor eszünkbe sem jut kipróbálni más növényeket, új ízeket. Pedig nemcsak a konyhánkat bolondíthatjuk meg ezekkel...

Sokan hajlamosak vagyunk arra, hogy a már jól ismert alapanyagokat használjuk csak a konyhában, és sokszor eszünkbe sem jut, hogy kipróbáljunk más növényeket, új ízeket. Pedig nem csak a konyhánkat bolondíthatjuk meg ezekkel, hanem értékes, vitaminban gazdag alapanyagokkal tankolhatjuk fel a szervezetünket télire. Ezek közül egyet: az articsókát mutatjuk be írásunkban.

Ízletes és dekoratív
Az articsóka a mediterrán konyha egyik nélkülözhetetlen alapanyaga, egy kellemesen fűszeres ízű növény, amely akár salátaként, főételek kísérőjeként, előételként, vagy akár pizzafeltétként is megállja a helyét. Rendkívül jóízű és egészséges étel, amelyet méltatlanul mellőzünk a magyar konyhában.

Jó íze mellett nem elhanyagolható, hogy rendkívül alacsony az energiatartalma, így a diétázók vagy a sportolók is bátran kipróbálhatják és beleilleszthetik étrendjükbe. A bátrabbak vetésével is megpróbálkozhatnak, jól fog mutatni a kertben is, és akár a virágcsokrokat is feldobhatjuk vele.

Válasszuk a fiatalt
Fogyasztásra inkább a fiatal, kisebb articsókák sziromleveleit válasszuk, azok teljes egészében ehetők, míg a nagyobb, idősebb példányok sziromlevelei keménységük miatt fogyasztásra nem alkalmasak. A legértékesebb részei azok a húsosabb levelek, amelyek a bimbó közepén helyezkednek el. Így vásárláskor arra ügyeljünk, hogy a kisebb fejeket válasszuk, azokat, amelyeken a húsos levelek egymásra simulnak. Vásárlás vagy szedés után igyekezzünk felhasználni őket, mert csak néhány napig tárolhatók a hűtőben.

Az articsóka jótékony hatásai
Az articsóka rostokban gazdag növény, mely tartalmaz A-, B1-, B2- és C-vitamint. Emellett gazdag ásványi anyagokban is, található benne, vas, magnézium, kálium és foszfor. Mindezeknek az anyagoknak köszönhetően jótékony hatással van az emberi szervezetre. Ha leveleiből kipréseljük a levet, az antibiotikus hatású, vizelethajtó, csökkenti a vér zsírtartalmát és jótékony hatással van a reumatikus eredetű megbetegedésekre. Készíthetünk teát a leveleiből, mely emésztési problémák, epebántalmak kitűnő ellenszere. Szeszes kivonata méregtelenítő és csökkenti az érelmeszesedést.

Egy ritkán használt különlegesség: az articsóka

Néhány recept
Az articsókából a legváltozatosabb ételeket készíthetjük, a levesektől a salátákig, többféle töltelékkel töltve ízletes főétel is lehet. Az articsókaleveshez vágjuk az articsókákat kis darabokra, főzzük meg sós vízben és forgassuk meg őket kevés olajon. Az olajon a lisztet (1 ek) világosra pirítjuk, felöntjük a levessel, majd hozzáadjuk a 2 dl tejszínt, és összeforraljuk, sóval, paprikával ízesítjük. Ezután tesszük csak bele az articsókákat, és tálaláskor darált dióval szórjuk meg a levesünket.

Sonkával töltött articsóka: ehhez a recepthez szükségünk lesz 4 db articsókára, 40 dkg apróra vágott, főtt sonkára, 1 gerezd zúzott fokhagymára, 1 citrom levére, 2 ek olívaolajra, 1 adag apróra vágott petrezselyemzöldre. Az articsóka szárát és vékony külső leveleit távolítsuk el, vágjuk le a tetejét, és kenjük be citromlével, hogy ne színeződjön el. A levelek hegyét vágjuk le ollóval, alját hámozzuk meg, és főzzük puhára sós vízben. Csepegtessük le és hagyjuk kihűlni. Serpenyőben forrósítsuk fel az olajat, tegyük bele a fokhagymát, a sonkát és pirítsuk össze. Az articsókákat tűzálló tálra tesszük, és töltsük bele a sonkás tölteléket. Előmelegített sütőben átforrósítjuk, melegen tálaljuk, petrezselyemmel megszórva.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 13:39, kedd | Életmód

Megkezdődött a MOHU textilgyűjtőkonténer-telepítési programja

Megkezdődött a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. textilgyűjtőkonténer-telepítési programja - közölte a cég kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 13:38, kedd | Életmód

AM: a méhészet az agrárium egyik legfontosabb ágazata

2024. Április 30. 06:00, kedd | Életmód

A fészkelő erdei fülesbaglyok állományának felmérésében segíthet a lakosság

Az erdei fülesbaglyok fészkelő állományának felmérésében kéri a lakosság segítségét a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Életmód

Kétezer boltban csak magyar zene szól egy napig

Több mint kétezer üzletben, szállodában, étteremben és benzinkúton kizárólag magyar zene szól május 9-én.