Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2021. Március 21. 17:23, vasárnap | Helyi

Egyéni megemlékezés a Szamárhegyen elesett hősök sírjánál

Egyéni megemlékezés a Szamárhegyen elesett hősök sírjánál

Idén elmaradt a szervezett megemlékezés az 1945. március 20-21-én, a Szamárhegy környéki harcokban elesett magyar honvédek síremléke előtt.

Szerkesztőségünk kérdéseire válaszolva Koditek Pál, az Esztergom Batrátainak Egyesület elnöke elmondta, hogy idén nem szervezetten emlékeztek meg a második világháborúban, Esztergom határában elesett magyar honvédek emlékhelyénél.

A megemlékezés virágait tegnap délután a járványügyi szabályok betartása mellett egyénileg helyezték el az EBE elnöke és tagjai.

A csendes, megemlékezésen Meszes Balázs EBE tag és Koditek Pál elnök mellett részt vett Dr. Négyesi Lajos esztergomi hadtörténész,akit idén március 15-én, a Magyar Érdemrend tisztikeresztjével tüntetett ki Áder János köztársasági elnök.

A több, mint 100 itt nyugvó honvéd sírja a hosszú idő alatt az enyészeté lett, ezért, hogy az emlékük ne merüljön feledésbe,1992. március 21-én, az Esztergomi Ferences Gimnázium, az Esztergomi Kulturális Egyesület és az Esztergom Barátai Egyesület civil segítséggel egy keresztet állított fel, örök mementóul. A kereszt 2016-ban jelentősen megsérült, ezért ma egy új fakereszt őrzi a honvédok emlékét.

Fotó: Vitézi Rend (korábbi felvétel)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.