Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2015. Augusztus 27. 08:06, csütörtök | Külföld
Forrás: mti

Egyetemi ösztöndíjakat indít a két lelőtt televíziós nevével a virginiai csatorna

Egyetemi ösztöndíjakat indít a két lelőtt televíziós nevével a virginiai csatorna

Ösztöndíjakat indít a két, élő adásban lelőtt televíziós alma materében a WDBJ7 tévécsatorna.

Ezt Kelly Zuber, a WDBJ7 hírigazgatója jelentette be kedden Roanoke-ban.
A 24 éves riporternő, Alison Parker a James Madison Egyetemen, a 27 éves Adam Ward pedig a Virginiai Műszaki Egyetemen végzett. A tévécsatorna a CBS hálózat beszállítója. (Korábbi híradások tévesen a CNN-t nevezték meg anyacégnek.)
Parker és Ward előtt kollégák és tévénézők rótták le kegyeletüket, a televízió épületénél virágokat és léggömböket helyeztek el.
A riportert és az operatőrt egy volt kollégájuk, a 41 éves Vester L. Flanagan lőtte le egy szerda reggeli élő adás közben. A Bryce Williams újságírói nevet használó volt riporter, akit két éve bocsátottak el a WDBJ-től, legkevesebb 15 lövést adott le. Megsebesült az interjúalany, Vicki Gardner, a helyi kereskedelmi kamara vezetője is. Őt megműtötték, állapota stabil.
Flanagan felvételt készített a kettős gyilkosságról, amit megosztott a közösségi médiában. A Twitter, a Facebook és a YouTube megpróbálta törölni a videót. A volt riporter egy autós üldözést követően, amelyben összetörte az általa vezetett autót, az I-66-os autópálya közelében fegyverével öngyilkosságot követett el. Válságos, életveszélyes állapotban, helikopterrel szállították kórházba, de nem sikerült megmenteni.
Flanagan hónapok óta készült a gyilkosságra; a saját Ford Mustangja helyett egy több napja bérelt Chevrolet Sonicon próbált meg elmenekülni, az ABC televízió híradójának pedig nem sokkal a bűncselekményt követően egy 23 oldalas faxot küldött.
A rendőrség az üzenetről nem közölt részleteket, de sajtóértesülések szerint az afroamerikai férfi terjedelmes vallomásában egyebek között a faji megkülönböztetésre panaszkodott. Azt állította, akkor telt be nála a pohár, amikor júniusban egy fehér rasszista támadó meggyilkolt kilenc fekete hívőt egy charlestoni templomban. Két nappal ezt követően, június 19-én vette meg a gyilkossághoz használt fegyvert, egy 9 milliméteres Glock típusú pisztolyt.
A faxban Flanagan kitért arra is, hogy nagy hatást gyakorolt rá a Virginiai Műszaki Egyetemen 2007. április 16-án és a columbine-i középiskolában 1999. április 20-án elkövetett mészárlás.
A volt riportert 2013. február 1-jén rendőrrel kísértették ki a WDBJ televíziótól. A jelenetet Ward akkor videóra vette. "Williams" szerdán a Twitteren azt állította, hogy mindkét áldozatával munkahelyi konfliktusa volt. Parker azonban csak egy éve dogozott a helyi 7-es csatornán fogható WDBJ-nél, így a televíziónál közvetlen összetűzésbe nem keveredhetett Flanagannel.
Az elkövető több korábbi kollégájára panaszt tett az Egyenlő Foglalkoztatási Esélyek Bizottságánál állítólagos rasszista kijelentéseik miatt, de vádjait nem sikerült bizonyítania.
Jeffrey Marks, a csatorna elnök-vezérigazgatója szerint a volt riporter kereste a konfliktust és nehéz volt vele együtt dolgozni. Flanagant, aki korábban több más államban is dolgozott televíziósként, 2000-ben elbocsátották az észak-floridai WTWC televíziótól, ahol szintén rasszizmussal vádolta meg a kollégáit. Állításait itt sem sikerült alátámasztania.
Barack Obama elnök a két televíziós meggyilkolásával kapcsolatban kedden kijelentette: "ideje ismét elgondolkodnunk azon, hogyan csökkenthetnénk a fegyveres erőszakot". Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője arra szólította fel a kongresszust, hogy hozzon törvényt a lőfegyverek beszerzésének és tartásának szigorításáról és hogy a "józan ész" nevében akadályozza meg a virginiaihoz hasonló tragédiákat, amelyek "túlságosan gyakran" fordulnak elő az Egyesült Államokban.
Hasonlóképpen a lőfegyverekre vonatkozó szabályozás megszigorítását sürgette Hillary Clinton demokrata párti elnökjelölt-aspiráns.
"Tennünk kell valamit a fegyveres erőszak ellen" - írta a Twitteren a politikus.
Republikánus ellenfelei közül ugyanitt Jeb Bush, Scott Walker, Ben Carson, Ted Cruz, Mike Huckabee és Lindsey Graham fohászkodott az áldozatokért.

kpd \ kpj \ gtr





Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése