Városlista
2024. július 19, péntek - Emília

Hírek

2019. Április 05. 05:00, péntek | Külföld
Forrás: mti/illusztráció: police.hu

Egyre csökken a halálos balesettek száma Európában

Egyre csökken a halálos balesettek száma Európában

A 2010-es adatokhoz képest 21 százalékkal esett vissza a halálos balesetek száma. Ennek ekllenére további erőfeszítésekre van szükség ahhoz, hogy lényeges előrelépés történjen közlekedésbiztonság területén

- közölte az Európai Bizottság a vonatkozó 2018-as statisztikákat ismertető, csütörtökön közzétett jelentésében.

A jelentés szerint Magyarországon egymillió lakosra vetítve 2016-ban 74, 2017-ben és tavaly 64 volt a halálos kimenetelű balesetek száma.

Violeta Bulc közlekedési ügyekért felelős uniós biztos a jelentést ismertető sajtótájékoztatóján elmondta, a tavalyi adatok 1 százalékos javulást mutatnak a 2017-es adatokhoz képest. Európában egymillió lakosra átlagosan 49 halálesettel végződő baleset jut, amely azt mutatja, hogy az európai utak messze a legbiztonságosabbak a világon.

Az uniós biztos arra is felhívta a figyelmet, hogy várhatóan nem sikerül elérni azt a célt, amely szerint az unió a 2020-ig a nyolc évvel korábbi adatok felére csökkentené a halálos kimenetelű közúti halálesetek számát. Reményét fejezte ki ugyanakkor, hogy a jogszabályoknak, azok betartatásának és betartásának eredményeképpen, valamint az új technológiáknak és a járművekbe kötelezően beépíteni tervezett, gyors segítségnyújtást lehetővé tevő eszközöknek köszönhetően a súlyos, halállal végződő balesetek száma 2050-re elenyésző lehet.

A jelentésből kiderült, hogy 2018-ban a legjobb közúti közlekedésbiztonsági eredménnyel az Egyesült Királyság rendelkezett, amely szerint egymillió brit lakosra 28 halállal végződő beleset jutott. Dániában ez az arány 30, Írországban 31, Svédországban pedig 32 volt. A legrosszabb adatokat Romániában rögzítették, ott 96 halálos baleset jutott egymillió lakosra tavaly. Bulgáriában 88, Lettországban 78, Horvátországban pedig 77.

Hozzátették, a halálos kimenetelű balesetek mellett egymillió lakosra vetítve mintegy 135 ezer ember szenvedett súlyos, maradandó sérülést az európai utakon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 18. 07:55, csütörtök | Külföld

Donald Trump megfizettetné a védelmet Tajvannal

Tajvannak fizetnie kellene a védelemért, mert a sziget semmit sem nyújt az Egyesült Államoknak - jelentette ki Donald Trump amerikai elnökjelölt a Bloomberg Businessweek hetilapnak adott interjújában.

2024. Július 18. 07:48, csütörtök | Külföld

Az Európai Parlament továbbra is kiáll Ukrajna határozott támogatása mellett

A héten megalakult új Európai Parlament szerdai strasbourgi plenáris ülése elfogadta első hivatalos állásfoglalását, amelyben a testület képviselőinek többsége továbbra is Ukrajna határozott támogatását szorgalmazza.

2024. Július 17. 07:54, szerda | Külföld

Az EU tűzoltó helikopterekkel és repülőgépekkel segíti az észak-macedóniai és bulgáriai erdőtüzek oltását

Észak-Macedónia és Bulgária kérésére az Európai Unió tagországi felajánlások által tűzoltó repülőgépekkel és helikopterekkel segíti az erdőtüzek elleni küzdelmet - közölte az Európai Bizottság kedden.

2024. Július 16. 07:48, kedd | Külföld

Megkezdik a medvék kilövését Erdélyben

Rendkívüli ülésen döntött a román képviselőház a medveállomány ritkítását célzó vadászati kvótákról.