Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2015. Július 23. 08:28, csütörtök | Helyi
Forrás: Lenger Varga Péter/MTI Fotó: Varga György

Egyre felelőtlenebbül strandolunk - már 63-an fulladtak vízbe

Egyre felelőtlenebbül strandolunk - már 63-an fulladtak vízbe

Megtalálták a Balatonban eltűnt fiatalember holttestét… Belefulladt egy fiatal a délegyházi bányatóba… Keresnek egy Tiszában eltűnt férfit… – ezek csak az elmúlt pár nap hírei. Idén már összesen 63-an fulladtak vízbe.

Ennek oka a vízimentők szerint a felelőtlenség.

Egy 18 éves fiú fulladt a Balatonba Siófoknál, Délegyházán egy bányatóba is eltűnt egy fiatal, a Tiszában Szajolnál szaltózás után süllyedt el egy másik és nem is került elő. A kecskeméti strandon mindemellett egy négyéves kislány merült el kedden, szerencsére az ő életét sikerült megmenteni.

Idén összesen már 63-an fulladtak vízbe, ez a szám pedig a szakemberek szerint az elmúlt évek adatai alapján a nyár végéig elérheti akár a százat is.

A tragédiák elsősorban a felelőtlenség, a meggondolatlanság és a nem megfelelő úszástudás miatt történnek.

„Sokak úszástudás nélkül, meggondolatlanul mennek a mélyvízbe akár egy vízibiciklivel vagy egy kajakkal. Ezt ahhoz tudnám hasonlítani, mintha 3000 méter magasan kiugranánk egy repülőből azt gondolva, hogy mire leérünk, megtanulunk repülni” – fejtette ki lapunknak a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata Egyesület elnöke.

Bagyó Sándor hozzátette: természetesen az olyan sokszor hallott tudnivalókat is be kell tartani, minthogy felhevült testtel nem ugrunk a vízbe, de ennél még fontosabb a felkészülés és az elővigyázatosság.

Világszerte 350 ezren fulladnak vízbe évente, a vízbefulladás pedig a harmadik leggyakoribb oka a balesetből fakadó halálozásoknak.

Baj esetén
Baj esetén a legnagyobb probléma, hogy az eset környezetében lévők elhagyják a helyszínt. A szakember kitért arra, hogy ilyenkor ott kell maradni, és kiabálva, integetve kell segítséget hívni, valamint értesíteni kell természetesen a mentőket. A vízimentők így ugyanis jóval pontosabb be tudják határolni a területet, a legtöbb esetben ugyanis ennek hiányában esély sincs megtalálni az eltűntet.
A vízimentők elnöke kiemelte, hogy oxigén nélkül alapvetően 5 percig bírja ki az agy károsodás nélkül, de mentettek ki már olyan eltűntet is, aki 26 percig nem jutott levegőhöz, és ma mégis teljesen jól van. Ezzel együtt a legfontosabb a gyors segítség.

„Ha a bajbajutottat a társai kezdik el valamilyen közvetett eszközzel menteni, akkor ezt úgy tegyék, hogy ők maguk ne legyen áldozatok” - hangsúlyozta.

A rendőrség nem győzi hangsúlyozni a nyári szezonban, hogy mindig csak ott szabad fürdeni, ahol a tábla megengedi. A kijelölt fürdőhelyeken ugyanis vannak elsősegélynyújtók, vízimentők, akik tudnak segítséget nyújtani.

„Általában a bajt az okozza, hogy a fürdőzők nem mérik fel kellően az úszótudásukat. Sok esetben ráadásul ittas, bódult állapotban strandolnak. A legtöbb baleset a felelőtlen magatartás miatt történik” – fűzte hozzá Csiszér-Kovács Viktória, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője.

L.V.P.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.