Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2013. Május 03. 09:00, péntek | Helyi
Forrás: lvp/KEMRFK

Egyre több az autólopás Esztergomban is – hogyan védekezzünk

Egyre több az autólopás Esztergomban is – hogyan védekezzünk

Jelentősen nőtt az autólopások száma az országban az elmúlt egy évhez képest. Esztergomban idén már több kocsit is elloptak, csak márciusban hármat. A rendőrség ezért felhívja az autótulajdonosok figyelmét a védekezésre.

Márciusban három autólopás történt Esztergomban, míg az elmúlt egy évben tizenkilenc. Országosan 14 százalékkal emelkedett az autólopások száma és a közhiedelemmel ellentétben nemcsak a luxusautókat, hanem a közép-és alsókategóriás, használt autókat is viszik a tolvajok. Ezek az autók rövid időn belül alkatrészként végzik.

A rendőrség ezért legújabb felhívásában az autók védelmét szolgáló lehetőségeket mutatja be. A hatóság szerint nincs egyedül üdvözítő módszer, de minél inkább megnehezítjük az autótolvaj dolgát, annál inkább elvesszük a kedvét attól, hogy a mi autónkkal próbálkozzon. Az a legjobb, ha többféle (mechanikai, elektronikai, jelöléses) módszert egyszerre alkalmazunk.

A legegyszerűbb megoldást a mechanikai zárak adják, léteznek kormányzárak, váltózárak, és a kevésbé elterjedt pedálzárak.

Az üvegtörés ellen jó szolgálatot tesz a betörésgátló fólia és hasznos az UV jelölés is, melynek során a jármű több alkatrészét olyan jelöléssel látják el, amely UV fényben látható.

Az elektronikai védelmi lehetőségeknek akkor van jelentőségük, ha az elkövetőnek mégis sikerült legyőzni a mechanikai védelmi rendszert. Az alapszintű védelem az indításgátló, de hasznos a lopásgátló rendszer: indítás után fél perccel visszagazolást kér valamilyen, csak a tulajdonos által ismert módon (amit nem érdemes sehol elárulni, például ha szerelőhöz kell vinni az autót, a rendszert szerviz üzemmódba lehet kapcsolni). Ha nem érkezik visszajelzés, blokkolja az autót.

Autólopások száma márciusban Esztergomban

Autólopások száma márciusban Esztergomban

A legkorszerűbbek a GPS alapú rendszerek: ezek segítségével nyomon lehet követni az autót, és blokkolni is lehet.

Mindenféle korszerű védelem hiábavaló, ha mi magunk nem vagyunk óvatosak:
- a mechanikus zárakat mindig tegyük fel
- ne hagyjuk az autót járó motorral még 1-2 percre sem magára, pl. bolt előtt vagy kapunyitáskor
- a riasztórendszer legyen mindig bekapcsolva
- érdemes matricával jelezni, ha UV jelöléssel, riasztóval van felszerelve az autó
- a lopásgátló rendszer működését tartsuk titokban
- a gépjármű kulcsaira vigyázzunk

Az interaktív bűnügyi térkép a www.police.hu weboldalon található, bárki megkeresheti, hogy egy adott területen (akár utcára lebontva) milyen bűncselekmények vagy tulajdon elleni szabálysértések történtek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.