Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2013. Május 14. 09:22, kedd | Helyi
Forrás: Kiss Anita/lvp

Egyszemélyes zenekar mégis koncertélmény Esztergomban - VIDEÓK

Egyszemélyes zenekar mégis koncertélmény Esztergomban - VIDEÓK

Petruska András egyszemélyes zenekara a Kaleidoszkóp Házban ünnepli harmadik születésnapját szombaton. A zenész mindössze egy gitárral lép fel, mégis egy egész zenekart hallunk műsorában.

Egy szál gitár, egy szál ének - ezt látja a szem, mégis egy komplett zenekart hallani a háttérben. A rend, hogy mit látsz és mit hiszel el neki, már a felvezető bűvész produkciójában is teljesen felborul. A zenekartagok elbújtak a színfalak mögött, vagy ügyes playback? A valóság sokkal izgalmasabb ennél: éppen Petruska András egyszemélyes zenekarának koncertjén veszel részt” – olvasható a zenész koncertajánlójában.

Petruska András koncertjei a hamisítatlan, egyedi játéktechnika, a szakmai virtuozitás és a határtalan fantázia, a humor ötvözetei. Ennek az összetettségnek köszönhetően olyan, mintha egy soktagú zenekar muzsikálna, míg valójában egyedül András áll a színpadon, és amit használ az csupán a gitárja és önmaga.

Sok éve új zenei utakat keresvén azon gondolkodtam, vajon lehet-e egyedül is igazán szórakoztató koncertet adni. 2010 májusára lett egyértelmű a válasz számomra, hogy igen. Haladok előre az úton, kíváncsian előre az ismeretlenbe, néha elfelejtek hátra nézni, néha elbotlom egy-egy akkordban, de nagy örömmel megyek tovább, keresem a meglepetéseket” – fejtette ki a zenész.

A három éve indult szóló pályafutása alatt és a háta mögött álló, több mint 300 klub- és fesztivál fellépéssel, valamint két kiadott kislemezzel rengeteg rajongót és elismerést gyűjtött. 2010-ben megnyerte a Veszprémi Utcazene Fesztivál szakmai díját, majd a következő évben a Quimby egyszemélyes előzenekaraként turnézott, továbbá előadott a TEDxYouth@Budapest konferencián is. A 2012-öt az MR2 Petőfi Rádió Akusztik című műsorában kezdte.

Petruska András számára a zene gyermekkora óta egyet jelent a határtalan, örömteli játékkal. Több zenekaron keresztül jutott el szóló produkciójának felépítéséig. Ebben a fingerstyle játékmódra való rátalálás inspirálta, amely olyan utakat nyitott meg zenei fejlődésében, mely során igazán kibontakoztathatta fantáziáját. Ez a felszabadultság érződik előadásaiban is, melyet átitat a játék öröméből fakadó energia. Koncertjei megmozgatják közönséget, a “mostban léte”, a pillanattal való kapcsolata pedig a nézőket is magával ragadja.

András produkcióját hallgatva két tézis dől meg. Az egyik, hogy a hangos bulizenéhez sok, egymást túlharsogó, csörömpölő hangszer kell. A másik pedig az, hogy az egyszemélyes gitáros-énekes előadók helye a kávéházakban és a kis színpadokon van. Habár András ennek a műfajnak a képviselője, mégis egy olyan intenzitással szóló produkciót hall a közönsége, mely hatásában a zenekarokéval vetekszik.

Petruska András a színpadon egyszer össznépi fejbólogatásra ösztönöz, máskor táncra perdít. Hol elgondolkodtat, hol pedig elemi erővel törnek ki az érzései, és a közönség egy emberként tombol vele. Egyszerre tisztelettudó és szemtelen, néhol komoly, máshol humoros produkciójával megragadja a pillanat szépségét, olykor elidőzik a részletek gyönyörűségén, de ezzel egyidejűleg rohan is, hiszen annyi mindenről kell énekelni, rengeteg hangulatot kell megfesteni ahhoz, hogy a koncert végén a teljesség érzetének katartikus állapotában tudjon haza széledni a publikum.

Mindezt megtapasztalhatja Esztergomban is a közönség szombaton 21 órától a Kaleidoszkóp Házban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.