Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. November 04. 14:45, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress

Egyszerre két influenza vírussal is megfertőződhetünk

Egyszerre két influenza vírussal is megfertőződhetünk

Ritkán, de előfordulhat, hogy egy ember egyszerre fertőződik meg az influenza vírus két különböző típusával is.

Ilyen esetre találtak a kutatók nemrégiben bizonyítékot, ami ismét felhívja a figyelmet arra, hogy a vírustörzsek egy ember szervezetén belül is könnyen mutálódhatnak, aminek következtében halálos vírus születhet.

A kutatóknak sikerült bebizonyítaniuk, hogy 2009 októberében egy kambodzsai diák és tanára is egyszerre fertőződött meg az influenza járványt okozó törzsével, a H1N1-gyel, és egy szezonális változattal, a H3N2-vel. Bár mindkét beteg felgyógyult, az eredmények egyáltalán nem megnyugtatóak - írja az American Journal of Tropical Medicine and Hygiene.

A vírusok genomjának szekvenálása szerencsére azt mutatta, hogy a két vírus egyik páciens szervezetében sem egyesült, és így nem született új törzs, ez azonban a szakértők szerint bármikor bekövetkezhet. Erre elsősorban Délkelet-Ázsiában van nagy esély, mivel ott a pandémiás H1N1 törzs mellett folyamatosan jelen van a H5N1, vagyis a madárinfluenza is.

Az azonban csak nagyon ritkán fordul elő, hogy egy ember szervezetében egyszerre két vírustörzs is jelen legyen. A kutatócsoportok eddig világszerte összesen 20 olyan esetet regisztráltak, ahol a beteg H1N1-gyel és egy másik törzzsel is fertőzött volt. Ezek között ott van a két kambodzsai férfi, valamint egy szingapúri, hat kínai és tizenegy új-zélandi beteg.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.