Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2016. Április 20. 06:21, szerda | Helyi
Forrás: közlemény

Ehingeniek 1956 nyomában

Ehingeniek 1956 nyomában

Esztergomba érkezett április 18-án egy 25 fős csoport testvérvárosunkból, a Duna mellett fekvő Ehingenből.

A jelenlegi utazás apropóját az 1956-os forradalom 60-ik évfordulója adja, a társaság felkeres több olyan helyszínt és emlékhelyet, amelyek a történelmi eseményekhez köthetők. Útjuk első állomása az osztrák – magyar határ nyugati oldalán elhelyezkedő Andau (Mosontarcsa) volt.

Ezután továbbutaztak Esztergomba, ahol megemlékező esten fogadta őket Bánhidy László alpolgármester, Meszes Balázs, az Idegenforgalmi és Kulturális Bizottság, Erős Gábor, a Köznevelési-, Ifjúsági-és Sportbizottság és dr. Szerencsés Gergő, a Közbeszerzési Bizottság elnöke, valamint az Ehingen – Esztergom Baráti Társaság tagjai Szódáné Kükedi Éva vezetésével. A meghívottak között helyet foglalt Székely János püspök úr, akit jól ismernek Ehingenben és az 1956-os Magyar Nemzetőrség tagjai is.

A Gyakorló Iskola tanulói rövid emlékműsort mutattak be Szendy Judit tanárnő vezetésével. A vendégek ezután meghallgatták az egykori szemtanú, Bende Lajos visszaemlékezését az október 26-án a Sötétkapunál történt tragikus eseményekről.
Az utazás ötletgazdája, szervezője és vezetője dr. Wolf Brzoska, aki még fiatal diákként hallgatta a rádióban elhangzó híreket a forradalom alatt és annak leverése után is. Azóta tart benne az érdeklődés Magyarország és a magyarok iránt és ekkor határozta el fiatalon, hogy a jövőben amilyen módon csak tudja, segíti az országot és az itt lakókat.

A csoport további úti céljai között szerepel Budapest, Gödöllő, Visegrád, Hódmezővásárhely és Veszprém, innét utaznak vissza Németországba.

Címkék: 1956, ehingen, esztergom

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.