Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2021. Április 13. 15:16, kedd | Helyi
Forrás: mti

Elektromos busz próbaüzeme kezdődött városunkban

Elektromos busz próbaüzeme kezdődött városunkban

A Zöld Busz Program legújabb állomásaként Esztergomban tisztán elektromos busz áll forgalomba egy hónapos tesztidőszakra.

Ezt Steiner Attila, a körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár jelentette be kedden délelőtt a városháza előtt tartott sajtótájékoztatóján.
Az államtitkár elmondta, hogy a kormány a Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv részét képező Zöld busz program keretén belül tíz éven át összesen 36 milliárd forinttal támogatja az elektromos autóbuszok beszerzését.
Az eddig öt nagyvárosban forgalomba állított tesztbuszok üzemeltetési tapasztalatai alapján a járművek kilométerenként 60 forinttal olcsóbban működnek, mint a dízelmotorral meghajtott társaik. Steiner Attila hozzátette, Magyarországon az összes szén-dioxid-kibocsátás ötödéért a közlekedési szektor, ezen belül pedig 98 százalékban a közúti közlekedés a felelős. A Zöld Busz Program lehetőséget biztosít arra, hogy a helyi közösségi közlekedésben meginduljon a korszerűtlen buszpark cseréje.

Völner Pál, a körzet fideszes országgyűlési képviselője kiemelte, hogy a programban való részvétel hozzájárul Esztergom és térsége tömegközlekedésének modernizálásához, illeszkedik a Budapest-Esztergom vasútvonal villamosításához, az új vasút-autóbusz közlekedési kapcsolatok kiépítéséhez.

Hernádi Ádám (Fidesz-KDNP) polgármester elmondta, Esztergom a program első, nem megyeszékhely rangú városa. A település forgalma azonban utasszámban, járatsűrűségben megközelíti egy megyeszékhelyét, a fejlett iparnak, az oktatási intézményeknek és a turizmusnak köszönhetően.

Az Esztergomban forgalomba állított Mercedes-Benz eCitaro tesztbusz 80 utas befogadására alkalmas és egyetlen feltöltéssel is alkalmas az egész napi folyamatos üzemhez, akár 200 kilométer megtételéhez.
Az energiatárolókat éjszaka töltik a Volánbusz telephelyén, hagyományos plug-in töltőberendezésről.

#itm #zoldbusz

Fotó: Esztergom.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT