Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2016. Szeptember 09. 10:59, péntek | Helyi
Forrás: InfoEsztergom

Elektromos töltőállomások Esztergomban

Elektromos töltőállomások Esztergomban

Lassan de biztosan itthon is terjednek az elektromos autók: Esztergomban az önkormányzat három utcai töltőberendezés telepítésére pályázik.

Egyelőre még ritka madár a teljesen elektromos meghajtású autó mifelénk, de a következő években várhatóan jelentősen nőhet a számuk, ahogy egyre olcsóbban érhető el a technológia. Az elektromos autók közvetlenül nem szennyezik a környezetüket, viszont az akkumulátorok kapacitása ma még meglehetősen véges, 100-200 kilométert tudnak megtenni egy feltöltéssel. Magyarországon most indult el egy országos pályázat, ami az elektromos töltőállomások rendszerének kiépítését támogatja, ezzel segítve létrehozni egy olyan infrastruktúrát, amely biztosítja az energiafelvételt az autóknak.

Esztergom önkormányzata egyelőre három ilyen töltőállomás telepítését tervezi, ezek közül kettő normál töltő, egy pedig az úgynevezett villámtöltő, amellyel akár fél óra alatt jelentős mennyiségű energia tölthető a lemerült akkumulátorokba. Az önkormányzat nagyjából 8 millió forint vissza nem térítendő forrásra pályázik.

Az esztergomi töltőállomás révén a város elérhető lenne a Budapestről érkezőknek. Elvileg ugyan most is belefér egy Esztergom-Budapest túra, a gyakorlatban azonban nagyon a határon mozog, és – bármilyen meglepő – nagyon függ az aktuális időjárástól. Egy elektromos autóban ugyanis minden berendezés az akkumulátorokat használja forrásként, nagy melegben a klíma, hidegben pedig a fűtés jelenthet jelentős energiafelvételt, amely jelentősen megrövidíti a hatótávot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.